Energie

Vlaanderen loopt warm voor warmtepomptechnologie

Vlaanderen loopt warm voor warmtepomptechnologie
Bijna 1 op 5 Vlaamse nieuwbouwers kiest voor een warmtepomp, en ook in de renovatiemarkt zijn warmtepompen aan een flinke opmars bezig. Zo werden in 2019 43% meer premies toegekend voor warmtepompen dan het jaar ervoor, en werd de nieuwe warmtepompboilerpremie al meer dan 1000 keer uitbetaald. Dat blijkt uit de cijfers die Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (foto) en het Vlaams Energieagentschap bij de opening van de Batibouwbeurs bekend maakten. Goed nieuws dus voor de Belgische producenten en verdelers van warmtepompen “Want warmtepompen zijn inderdaad altijd de verstandigste keuze”, zo stellen ze op hun website www.InfoWarmtePomp.be. “Bij nieuwbouw, maar ook bij renovatie.”

Minister Zuhal DemirWarmtepompen zetten de natuurlijke warmte uit de grond, de lucht of het water om in warmte voor je centrale verwarming of sanitair water. Het is de meest efficiënte vorm van hernieuwbare energie om te genieten van meer comfort, en om het milieu én je portemonnee een dienst te bewijzen. Het rendement van een warmtepomp is immers hoog: tot 80% van de energie die ze levert wordt gewonnen uit de omgeving en is dus gratis en CO2-vrij.

In nieuwbouw zijn warmtepompen al zeer goed ingeburgerd. Voor het aanvraagjaar 2017 werd in 1 op 5 woongebouwen een warmtepomp geplaatst: in 23% van de eengezinswoningen (doorgaans in combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen) en in 11% van de appartementsgebouwen. Voor aanvraagjaar 2018 zien we dat die trend zich verderzet: in 24% van de EPB-aangiften wordt voor een warmtepomp gekozen, waarvan 22% in combinatie met fotovoltaïsche panelen.

% EPB-aangiften met enkel warmtepomp% EPB-aangiften met combinatie PV + warmtepomp
Aanvraagjaar 20145%10%
Aanvraagjaar 20155%11%
Aanvraagjaar 20164%19%
Aanvraagjaar 20172%17%
Aanvraagjaar 20182%22%

Ook in renovatie is de warmtepomptechnologie aan een opmars bezig. Terecht. Want wanneer een gebouw eerst goed wordt geïsoleerd en luchtdicht gemaakt wordt, is ook voor bestaande woningen een warmtepomp de verstandigste keuze, zowel voor de verwarming (bv. via een lucht-water- of een lucht-luchtwarmtepomp, via een hybride systeem waarbij de warmtepomptechnologie aan andere energiebronnen of -systemen gekoppeld wordt, of via een gasabsorptiewarmtepomp) als voor de opwarming van het sanitair warm water alleen (warmtepompboiler).

Het verheugt de Belgische warmtepompassociatie InfoWarmtePomp.be dan ook te horen dat er in 2019 door netbeheerder Fluvius zo’n 43% meer premies toegekend werden voor warmtepompen dan het jaar daarvoor. En dat ook de nieuwe premie sinds 2019 voor een warmtepompboiler goed scoort. Hiervan werden er al meer dan 1000 uitbetaald.

De populariteit van warmtepompen en warmtepompboilers, zowel in nieuwbouw als in renovatie, blijkt ook uit de verkoopcijfers die ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken in België , onlangs rapporteerde. Daaruit bleek dat de verkoop van alle types warmtepompen in 2019 met 30% gestegen is t.o.v. 2018. Van warmtepompboilers steeg de verkoop in 2019 zelfs met maar liefst 50% - een trend waarvan verwacht wordt dat die zich ook in 2020 zal doorzetten gezien het enorm aantal huishoudens dat het sanitair warm water nog elektrisch verwarmt, de dure elektriciteitsprijs en de zeer snelle terugverdientijd van warmtepompboilers, zeker in vergelijking met elektrische boilers.

Maar waarom zou je een warmtepomp installeren? Welke soorten warmtepompen bestaan er en welk type warmtepomp is in jouw geval het meest geschikt? Voor welke toepassingen kan je een warmtepomp gebruiken? Hoe werkt een warmtepomp precies? En op welke premies kan je een beroep doen?

Voor een niet-merkgebonden antwoord op deze en tal van andere vragen over warmtepompen kan je terecht op www.InfoWarmtePomp.be. , een gezamenlijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen die lid zijn van ATTB en WPAC.