Om graafschade aan ondergrondse kabels en leidingen te voorkomen, heeft de Vlaamse overheid in overleg met de betrokken actoren, waaronder ook Bouwunie, actie ondernomen om het ontsluiten en uitwisselen van kabel- en leidinginformatie te verbeteren. De stakeholders ondertekenden eind juni een nieuw samenwerkingsakkoord KLIP (Kabel en Leiding Informatie Portaal), een volgende, belangrijke, stap om te komen tot een digitale atlas van de ondergrond. En de Vlaamse regering keurde vandaag het decreet goed dat hieraan een wettelijke onderbouw moet geven.
Het voorkomen van schade aan kabels en leidingen veroorzaakt door grondwerken en de hiermee mogelijk gepaard gaande gevolgschade en veiligheids- en gezondheidsrisico’s, ligt de bouwbedrijven nauw aan het hart. Bouwunie is al jaren vragende partij om te komen tot een correcte atlas van de ondergrond, een digitale databank met de juiste ligging van alle nutsleidingen die op een eenvoudige en snelle manier kan geraadpleegd worden. Bouwunie is dan ook verheugd dat Vlaanderen hier volop werk van maakt.
Sinds 2009 moet iedereen die in Vlaanderen (machinale) grond- of graafwerken wil uitvoeren, vooraf een planaanvraag doen via KLIP, het Vlaamse kabel en leidinginformatieportaal. Het KLIP maakt het mogelijk om via één enkele elektronische aanvraag de plannen op te vragen bij alle beheerders die op de plaats van de werken kabels of leidingen hebben liggen. Veel vlotter en eenvoudiger dan het individueel aanschrijven van alle kabel- en leidingbeheerders (via fax, aangetekende brief,…) zoals dat vroeger gebeurde.
Verdere stappen zijn evenwel nodig. Het AGIV (Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen) werkt naarstig verder aan de digitalisering van de kabel- en leidinginformatie en dit in nauwe samenwerking met de kabel- en leidingbeheerders én de planaanvragers, waaronder Bouwunie als vertegenwoordiger van de bouwbedrijven. Het is de bedoeling te komen tot één digitale kaart waarop met één muisklik alle aanwezige nutsinfrastructuur zichtbaar is. Gedaan dan met het naast elkaar leggen van de verschillende plannen van de diverse kabel- en leidingbeheerders en de zoektocht naar wie waar welke leiding heeft liggen. Gedaan met kaarten in diverse formaten en afmetingen. De technische uitwerking hiervan en het juridische kader zijn in de maak. In de loop van 2015 zouden de eerste resultaten zichtbaar moeten zijn. De streefdatum voor de invoering van KLIP Digitale Fase is 1 januari 2016.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam