Verbouwen

Vlaming voert te weinig energiebesparende renovatiewerken uit

Vlaming voert te weinig energiebesparende renovatiewerken uit
Afgelopen zondag vond de Renovatiedag plaats in Vlaanderen. Tijdens deze jaarlijkse openhuizendag toont Vlaanderen tal van toonaangevende renovaties en breekt zo een lans voor verbouwen. Broodnodig, zo blijkt uit een onderzoekt van Essencia Marketing. Het aantal structurele grondige renovaties blijft op peil, maar de hoeveelheid energiebesparende renovatiewerken is sinds 2012 in dalende lijn.

Naar aanleiding van de Vlaamse Renovatiedag voerde Essencia Marketing een grootschalig onderzoek uit. Het marketingbureau dat zich focust op de bouwsector, bevroeg 1.000 Vlaamse huiseigenaren. De resultaten tonen aan dat de doelstellingen van het Renovatiepact in het gedrang komen, aldus Bieke Gepts, CEO van Essencia Marketing. “Het Renovatiepact stelt dat we tegen 2020 alle daken moeten isoleren, enkel glas vervangen door isolerend glas en verouderde verwarmingsketels uit de Vlaamse woningen moeten bannen. Uit onze bevraging blijkt dat bij 14 procent van de 1.000 woningen het dak slechts gedeeltelijk is geïsoleerd en bij 14 procent zelfs helemaal niet.”

“2020 nadert met rasse schreden waardoor we de haalbaarheid van de doelstellingen van het Renovatiepact in vraag mogen stellen.”


Wat betreft buitenmuurisolatie is er nóg meer werk aan de winkel. Gepts: “In 12 procent van de gevallen is er geen buitenmuurisolatie aanwezig en 28 procent van de 1.000 woningen is slechts gedeeltelijk geïsoleerd. 2020 nadert met rasse schreden waardoor we de haalbaarheid van de doelstellingen van het Renovatiepact in vraag mogen stellen.”

Negatieve perceptie

Essencia Marketing ziet diverse redenen voor de afname van de Vlaamse renovatieactiviteiten. Gepts: “Sinds 2012 stimuleert de Vlaamse overheid renovatie met allerhande subsidies. De meer gegoede Vlaming die bezig is met energiebesparing en getriggerd werd door fiscale stimulansen, heeft intussen actie ondernomen. Om de twijfelaars te overhalen is er meer nodig.”

“Meer dan 1 op 3 vindt energiebesparende maatregelen geen goede investering!”


58 procent van de huiseigenaren heeft in 2018 een renovatiewerk niet uitgevoerd door een gebrek aan financiële middelen. “Een dak isoleren omhelst meer dan isolatie leggen op de zoldervloer, wat resulteert in een groter kostenplaatje. 43 procent van de verbouwers gaat een lening aan voor een renovatieproject. Dat toont aan dat beschikbare budgetten sommige renovatieplannen kunnen dwarsbomen”, weet Gepts.

De heersende negatieve perceptie over renovatie blijkt hardnekkig. Gepts: “37 procent is van mening dat een bestaande woning energiezuinig maken meer kost dan het opbrengt. Dus meer dan 1 op 3 vindt energiebesparende maatregelen blijkbaar geen goede investering! Slechts 13 procent deed beroep op een architect of energiedeskundige. Ook hier valt nog winst te rapen. Een deskundig oordeel van een specialist kan de consument begeleiden in een juiste keuze uit het gamma energiebesparende maatregelen waardoor de investering wel rendeert.”

Vlaming moet in eigen boezem kijken

De Renovatiedag plaatst prachtige totaalconcepten in de kijker, maar renovatie moet ruimer bekeken worden volgens Gepts. “De massale opkomsten tijdens de klimaatmarsen tonen aan dat de Vlaming de beleidsmakers een geweten wil schoppen. Maar misschien moet hij als huiseigenaar eerst in eigen boezem kijken en bedenken wat zijn bijdrage aan een energiezuiniger woonbestand kan zijn. Het advies van bouwprofessionals is daarbij van groot belang en kan de negatieve perceptie over de terugverdientijd van energiebesparende investeringen objectiveren.”

De Vlaming moet als huiseigenaar in eigen boezem kijken en bedenken wat zijn bijdrage aan een energiezuiniger woonbestand kan zijn.