Algemeen

Vlamingen schrikken van afkalving bouw

De VCB noemt de daling van de bouwactiviteit in de Vlaamse b&u-sector schokkend.

De Vlaamse aannemersorganisatie Confederatie Bouw (VCB) heeft becijferd dat het aantal vergunningen voor de bouw van kantoren en industriegebouwen in Vlaanderen vorig jaar met 30 procent is gedaald vergeleken met 2001. Het aantal vergunningen in de b&u-sector zakte van 37,3 miljoen (2001) naar 26,6 miljoen kubieke meter vorig jaar.

In Brussel is zelfs sprake van een halvering van 1,7 miljoen naar nog nauwelijks 900.000 kubieke meter.
De VCB noemt de daling van de bouwactiviteit in deze sector schokkend. Omdat de scherpe daling van het aantal bouwvergunningen pas na enkele maanden tot een forse daling van de feitelijke bouwactiviteiten aanleiding geeft, verwacht de VCB de komende maanden een verdere achteruitgang van de werkgelegenheid in de Vlaamse bouw, die vorig jaar reeds zevenduizend banen verloren zag gaan.
De sector van de niet-woongebouwen is de belangrijkste deelmarkt van de bouw in België. Tot voor kort was ze zelfs goed voor 40 procent van de totale bouwactiviteiten.
Voor dit jaar verwacht de VCB geen verbetering. De activiteit in de sector van de niet-woongebouwen volgt traditioneel met enkele maanden achterstand de ontwikkeling van de algemene conjunctuur. Deze evolutie is de laatste kwartalen steeds negatief geweest. Het bruto binnenlands product valt tegen en de bedrijfsinvesteringen zijn sinds 2001 steeds gedaald. De sector van de niet-woongebouwen dreigt voorlopig dus niet uit het diepe dal te geraken, waarin ze zich bevindt, zo vreest de VCB.
Maar ook op de andere deelmarkten van de bouw in Vlaanderen is de toestand allesbehalve rooskleurig. In 2001 werden nog geen 15.000 bouwvergunningen voor de bouw van eengezinswoningen aangevraagd en dat is een absoluut laagterecord. Ook dit jaar zal dat aantal niet worden gehaald, zo zegt de VCB.

Wegenbouw
Volgens de VCB zijn vorig jaar alleen al bij wegenbouwbedrijven drieduizend arbeidsplaatsen verloren gegaan door het achterwege blijven van gemeentelijke investeringen in infrastructuur. Deze sector vertegenwoordigt echter slechts 20 procent van de totale bouwmarkt. Volgens de VCB is er sprake van een nog veel groter verlies aan arbeidsplaatsen bij de talrijke kleine en grote bouwbedrijven die zich toeleggen op de bouw en de inrichting van kantoor- en industriegebouwen. Precieze cijfers daarover zijn nog niet voorhanden, maar ze schommelen waarschijnlijk tussen de vier- en zesduizend.
Build for Life