Vloerbekleding

Vloer als blikvanger in nieuwe Gentse WÜRST van Jeroen Meus

Vloer als blikvanger in nieuwe Gentse WÜRST van Jeroen Meus
Op 15 juni gingen in Gent de eerste ‘Haute Dogs’ van Jeroen Meus over de toonbank. Het pand uit de jaren ‘70 werd na een ingrijpende renovatie in zijn oude glorie hersteld om de tweede WÜRST in de Arteveldestad te lanceren. Nele De Jaeghere van architectenbureau Matadi sloeg de handen met IVC Group in elkaar om de perfecte vloer voor het culinaire concept te vinden. “Sfeer en uitstraling worden sterk bepaald door de vloer, Al zijn de functionele eigenschappen van een vloer hier uiteraard geen bijzaak”.

"Alleen in Gent staan ze zo open voor creatieve concepten ", verklaarde Jeroen Meus eerder al zijn keuze voor Gent, na thuisstad Leuven. Vooral de buurt van de Nederkouter is in enkele jaren tijd dé place to be geworden voor ondernemende en creatieve geesten, met veel honger naar eigentijdse én kwaliteitsvolle voeding. En vandaag is de omkadering niet langer onderschikt aan de menukaart. Het verhaal van de gastronomische Haute Dogs hoeven we niet meer te vertellen, maar misschien des te meer het belang van interieur en architectuur in het concept.

“Niet de zoveelste trendy zaak”

Vloer als blikvanger in nieuwe Gentse WÜRST van Jeroen MeusArchitect Nele De Jaeghere: “Jeroen is een groot liefhebber van authenticiteit en heeft een uitgesproken visie op architectuur en interieur. Het was dan ook een boeiende evenwichtsoefening om een authentieke, artisanale beleving te verzoenen met een tijdloze sfeer. We wilden zeker niet de zoveelste trendy horecazaak zijn, die na drie jaar weer hopeloos voorbijgestreefd is. Bovendien moet je uiteraard ook hygiëne uitstralen, zeker omdat de keuken en bediening zich volledig open en in het zicht van de klanten bevinden.”

Het interieur werd daarom opvallend sober gehouden, met ruwe wanden en plafond van ‘zichtbeton’, waarin de structuur van de houten bekistingsplanken nog overblijft. In de toog vind je houten en natuurstenen elementen terug. De kleuren zijn overheersend warm, maar eerder toon-op-toon. Nele De Jaeghere: “Een vloer is heel belangrijk in een commerciële setting als deze, met heel wat specifieke vereisten. Je moet de juiste sfeer scheppen: gezellig maar ook een tikkeltje eigenzinnig, uitnodigend en tegelijk duurzaam en onderhoudsvriendelijk.”

Een écht unieke vloer

Samen met de adviseurs van IVC Group kwam de architecte met twee oplossingen voor de vloer: het creatieve Moduleo Moods voor het klantengedeelte en de bedieningsruimte, en de veiligheidsvloer Itec isafe in de nutsruimtes. “Ik was aangenaam verrast door Moduleo Moods. Ten eerste is er de originele houtlook: een warme houtimitatie die dankzij de kleine afmetingen niet als imitatie herkenbaar is. Verder krijg je dankzij het ‘random’ legpatroon van de Hexagon Wood zeshoeken bij de veranderende lichtinval steeds weer verrassende effecten. Dat maakt de uitstraling nog authentieker, met een lichte retro-toets. Een écht unieke vloer, durf ik te stellen.” Waarom geen parket? Nele: “Dat was ook een mogelijkheid, maar dan valt de hygiëne minder goed te garanderen. Moduleo Moods lost dat op door zijn waterbestendigheid en onderhoudsgemak.” In de afwaszone en achter de toog werd gekozen voor Itec isafe, vanwege de extra slijtvastheid en antislipeigenschap.

Juiste schoenen

Moduleo zorgt voor de uitstraling van hout, zonder de nadelen ervan”, vult Stefan Cnapelynck van IVC Group aan. “Je hoeft niet te schuren, oliën, vernissen, geen zorgen op het vlak van krassen door stoelen of tafels. Ook de minimale opbouwhoogte is een zeer sterke troef, zeker bij renovatieprojecten. Wat deze vloer écht af maakt, zijn de rechte stroken aan de randen. Het verhoogt nog de originele uitstraling en vangt het probleem van schuine muren op. Ik zie het als de juiste schoenen onder een mooi, nieuw kostuum”.