Onze Bouw & Wonen experts begeleiden je doorheen deze compacte gids met de nieuwste tips, vloerverwarming advies en actuele prijzen.
Elektrische of warm water vloerverwarming: welk type is geschikt voor mijn project?
Vloerverwarming met warm water
Warm water vloerverwarming bestaat uit een netwerk van verwarmingsbuizen onder de vloer. Ze zijn verbonden met je verwarmingsbron en pompen warm water doorheen de ruimte. Een warmwatersysteem is bij uitstek geschikt voor grotere woningen en woningen met een lager isolatieniveau. Je kan het perfect combineren met hernieuwbare energiebronnen, zoals een lucht- of grondwarmtepomp.Binnen de categorie warm water vloerverwarming heb je verder keuze uit drie systemen:
- Infrezen: de verwarmingsbuizen zijn ingefreesd in de chape.
- ‘Nat’ systeem: de verwarmingsbuizen zijn bevestigd in de natte chapelaag (cementdekvloer), bovenop de isolatie.
- ‘Droog’ systeem: de verwarmingsbuizen zijn verwerkt in de vloerisolatie, niet in de chape.
Elektrische vloerverwarming
Elektrische vloerverwarming werkt met kabels die over het vloerdek worden gelegd. Dit systeem is perfect voor installatie in kleine ruimtes zoals de badkamer. Met elektrische vloerverwarming kan je een ruimte heel snel opwarmen. Anderzijds kan dit systeem de warmte niet zo lang vasthouden zoals dat het geval is bij vloerverwarming met warm water.Elektrische systemen zijn minder omslachtig en de beste keuze voor retrofits. Ze hebben een slanker profiel en er is geen uitgebreid leidingwerk nodig.
Vergelijkend overzicht: warm water vs. elektrische vloerverwarming
Warm water vloerverwarming | Elektrische vloerverwarming | |
---|---|---|
Hoe werkt het? | Verwarmingsbuizen onder de vloer zijn verbonden met je verwarmingsbron en pompen warm water doorheen de ruimte. | Aansluiting van elektrische verwarmingskabels op het elektriciteitsnetwerk. |
Soort project | Geschikt voor nieuwbouwprojecten en grotere ruimtes. | Aanbevolen voor renovaties, kleine ruimtes, en locaties met een beperkte opbouwhoogte (bv. appartementen). |
Installatiekosten | Duurdere installatiekosten, maar deze betalen zich op lange termijn terug door de lagere gebruikskosten. | Goedkoper en eenvoudiger om te installeren dan vloerverwarming op waterbasis. |
Gebruikskosten | Lagere exploitatiekosten op lange termijn dan elektrische vloerverwarming. | Duurdere gebruikskosten dan warm water vloerverwarming vanwege de hogere prijs van elektriciteit ten opzichte van gas. |
Deze vloeren zijn (niet) geschikt voor vloerverwarming
Steen en tegels - De beste vloerbedekking voor vloerverwarming is een vloer die de warmte efficiënt overbrengt op het oppervlak van de vloer. Harde oppervlakken zoals steen, keramische tegels, bieden de beste warmteoverdracht omdat ze het meest thermisch geleidend zijn.Hout, laminaat en vinyl - Parket, laminaat parket en vinyl zijn in veel gevallen geschikt voor vloerverwarming. Algemeen geldt: hoe dichter en hoe dunner de vloer is, hoe beter deze warmte zal geleiden en hoe geschikter je vloer is voor vloerverwarming. Controleer steeds de maximale temperatuur waaraan je vloer mag worden blootgesteld (vraag dit na aan je leverancier!).
Tapijt en gietvloeren - Tapijt kan een goede match zijn voor vloerverwarming. Zorg ervoor dat de totale TOG-waarde van het tapijt en eventuele ondervloer of bovenlagen minder dan 2,5 bedraagt. Ook zijn niet alle gietvloeren geschikt voor vloerverwarming. Steentapijten en polyurethaan-gietvloeren komen wel in aanmerking.
Prijs om vloerverwarming te laten plaatsen
De totale prijs om vloerverwarming te installeren is afhankelijk van diverse factoren, waaronder:- Oppervlakte van de kamer(s)
- Type systeem (nat, droog, infrezen, elektrisch)
- Hoofd- of bijverwarming
- Nodige grondwerken (soort ondervloer, bereikbaarheid, complexiteit)
- Afwerking van de vloer
Vloerverwarming met warm water
Warm water vloerverwarming wordt meestal geïnstalleerd tijdens de bouwfase en is dus opgenomen in een bouw- of renovatieproject. Dit systeem is duurder en complexer dan elektrische vloerverwarming. Voor vloerverwarming met warm water betaal je gemiddeld 80 euro per vierkante meter. Deze prijs is exclusief plaatsing. Als je de installatie laat uitvoeren door een expert, betaal je makkelijk het dubbele van de aankoopprijs.De prijs hangt daarnaast af van de manier waarop de leidingen geplaatst worden. Dit kan op noppenplaten, vastgeniet op het isolatiemateriaal of op metalen netten. Bevestiging op noppenplaten is in de regel het duurst. Meer hierover lees je in deze tips voor het aanleggen van vloerverwarming.
Elektrische vloerverwarming
Elektrische vloerverwarmingssystemen zijn goedkoper, eenvoudiger te installeren en geschikt voor doe-het-zelvers. Er zijn geen dure voorzieningen nodig, zoals leidingen of een cv-ketel. De gemiddelde prijs voor een elektrische systeem ligt tussen de 50-70 euro per vierkante meter, met thermostaat inbegrepen.Het is absoluut de moeite waard om verschillende offertes op te vragen en met elkaar te vergelijken. Vergeet ook niet dat de gebruikskosten van elektrische vloerverwarming hoger liggen dan die van alternatieven. Stroom is duurder dan gas. Je doet er daarom goed aan om vooraf de afweging te maken of elektrische vloerverwarming zich loont.