Elektrische versus watergedragen vloerverwarming
Als je vloerverwarming gaat leggen, heb je twee opties: elektrische of watergedragen vloerverwarming. Beiden verwarmen je woning door middel van stralingswarmte. Het verschil zit in de aandrijving van de vloerverwarming.Bij elektrische vloerverwarming warmt je vloer op door elektrische leidingen waar een weerstand op zit. Ideaal als je ook zonnepanelen voorziet.
Watergedragen vloerverwarming sluit je aan op je centrale verwarming zoals je gasketel of warmtepomp. Je CV warmt het water op en stuurt het door de buizen onder je vloer. In combinatie met een warmtepomp kan je dit systeem ook gebruiken om te koelen.
Soorten vloerverwarming
Nat systeem
Bij vloerverwarming nat systeem komt er bovenop je vloerverwarmingsbuizen of elektrische kabels een natte afdekkingslaag. Je installeert je vloerverwarming boven je onderlaag (PUR) en werkt het af met een vloeibare afdekkingslaag zoals chape of polybeton.Als je voor het nat systeem kiest, is het van groot belang dat je hier vanaf de start rekening mee houdt. Je hebt namelijk een relatief grote opbouwhoogte nodig.
- Beton (minstens 15 cm)
- Isolatie (gemiddeld 10 cm PUR)
- Vloerverwarming (ongeveer 2 cm)
- Chape of polybeton (minstens 3,5 cm chape)
- Afwerkingsvloer (ongeveer 1,5 – 2 cm)
Droog systeem
Het droog systeem bestaat uit isolatieplaten met voorgemaakte geulen en geleidingsprofielen. Hier plaats je de buizen of kabels rechtstreekst in. Hierboven plaats je een droge afwerkingslaag zoals fermacell platen of tegelplaten.Dit is het ideale systeem als je een beperkte opbouwhoogte hebt. Minimum 2,6 centimeter exclusief afwerking volstaat.
Infrezen
Heb je geen opbouwhoogte? Dan is vloerverwarming infrezen de beste optie. Hierbij maak je sleuven in je bestaande onderlaag waarin je de buizen of leidingen plaatst. Daarna leg je de afwerkingsvloer en je vloerverwarming is klaar voor gebruik.Dit systeem is het minst budgetvriendelijk, maar heeft wel de snelste reactietijd.
Waarom vloerverwarming leggen een goed idee is
Vloerverwarming brengt énorm veel voordelen met zich mee:- Onzichtbare installatie
- Overal mogelijk
- Budgetvriendelijk
- Energie-efficiënt
- Plaatsbesparend
Ps. Je ruimte nog comfortabeler verwarmen? Combineer je vloerverwarming dan met wandverwarming voor een perfect binnenklimaat.