Decoratie

Vluchtelingenvrouwen breken barrières met ecologische kussens

Vluchtelingenvrouwen breken barrières met ecologische kussens
Hun gemeenschappelijke missie om de vervuilende textielindustrie te transformeren tot een circulair business model, inspireerde Sofacompany en SHEworks Atelier om de handen in elkaar te slaan. Resultaat? Vier hippe, zero-waste kussens die niet enkel lief zijn voor de planeet maar ook voor de mens. En dan hebben we het niet over hoe deze kussens jou verwennen met hun ultieme zachtheid maar over het feit dat ze een kwetsbare bevolkingsgroep jobzekerheid geven. Deze patchwork pareltjes worden immers op ambachtelijke wijze gemaakt door vrouwelijke vluchtelingen in het SHEworks Atelier. Duurzaam design dus mét sociale impact...we like!

Match made in (design) heaven

Sofacompany zet al enkele jaren in op duurzaam design met focus op kwaliteit én originaliteit. Bovendien streeft het Deense meubelmerk naar authenticiteit, geloofwaardigheid en eerlijkheid. Dat dit niet louter bij woorden blijft, bewijst ook hun nieuwe non-profit samenwerking met SHEworks Atelier. Deze creatieve collab lijkt de perfecte match want net zoals bij Sofacompany staat duurzaamheid centraal bij SHEworks. In dit Deens atelier worden textiel overschotten omgetoverd tot prachtige, handgemaakte producten met een uniek, circulair verhaal. Bovendien zijn het allochtone- en vluchtelingenvrouwen met een passie voor vakmanschap en ambachtelijk design die deze deco pareltjes vervaardigen. SHEworks functioneert dus tegelijkertijd als een sociale community waar jobs worden gecreëerd.

Vluchtelingenvrouwen breken barrières met ecologische kussens

Social sustainability

SHEworks Atelier is een socio-economische design start-up met een hart voor milieu én mensen. Door textielresten uit de design sector te gebruiken, creëert het atelier nieuwe lifestyle producten én job opportuniteiten voor een bevolkingssegment dat vaak moeilijkheden ondervindt op de arbeidsmarkt. SHEworks wil het netwerk van vrouwelijke vluchtelingen vergroten en hen de mogelijheid geven om hun talenten volop te benutten. “We staan temidden van een belangrijke revolutie op vlak van creatie, productie en consumptie. Het is dan ook de ideale timing om te experimenteren met alternatieve werkmethodes. In dit geval een gloednieuw partnership waarbij materiaal overschotten uit de textiel industrie worden herwerkt tot hippe lifestyle producten en waardoor vluchtelingenvrouwen toch een plek op de arbeidsmarkt kunnen bemachtigen”, zegt Line Nevers Krabbenhøft, Head of Design bij Sofacompany.

Empathisch design

Wanneer je één van deze 4 unieke kussens koopt, zorg je dus voor een positieve impact op de planeet en op mensen die vaak moeilijkheden ondervinden om een job te vinden. “Ons doel is om jobs te creëren voor alle getalenteerde allochtone- en vluchtelingenvrouwen wiens creatieve capaciteiten wij enkel moeten blootleggen”, legt Solveig Søndergaard, oprichtster van SHEworks Atelier uit. “SHEworks Atelier combineert duurzaamheid met integratie via vakmanschap en design en wij zijn ongelooflijk trots om onze droom samen met Sofacompany waar te maken”, aldus Solveig Søndergaard.

Vluchtelingenvrouwen breken barrières met ecologische kussens

Patchwork voor de planeet

Het design van de 'Tiles' - en 'Mosaik' kussens is geïnspireerd op patchwork patronen die in het verleden ook heel wat artiesten en designers prikkelden om verschillende stoffen te gaan combineren. Naast de originele design look, focusten SHEworks en Sofacompany uiteraard ook op kwaliteit en duurzaamheid. Zo werden er enkel hoogwaardige textielresten gebruikt, waaronder ook ‘leftovers’ uit Sofacompany’s eigen productieketen. Zo is de buitenkant van het kussen gemaakt met meubelstoffen van het Deense meubelmerk zelf waardoor het niet enkel slijtvast is maar ook qua kleur perfect past bij de Sofacompany collectie. Bij de productie van het donzen binnenkussen van 100% katoen worden geen agressieve chemicalieën gebruikt waardoor Tilles en Mosaik ook Oeko-Tex gecertificeerd zijn.