Ventilatie

Vocht in huis voorkomen: ventilatie van groot belang

Woonhuisventilatie is van belang voor een gezond binnenmilieu in huis. Want bij voldoende ventilatie kunnen gezondheidsklachten en woningproblemen zoals vocht en schimmel voorkomen worden. Vochtproblemen in huis kunt u daarnaast tegengaan door te voorkomen dat vocht in de woning terechtkomt. Met de volgende tips kunt u daar aan werken.

Vocht voorkomen
Vocht voorkomen is vrij eenvoudig. Hang wasgoed bij mooi weer buiten te drogen. Maak na het douchen de wanden en de vloer droog, en laat bij het schoonmaken oppervlakken niet te nat achter. Kook met de deksels op de pannen; dat scheelt damp.

Ventileer ook bij vochtig weer; buitenlucht is over het algemeen schoner en droger, ook als het buiten vochtig is.

Ook aanpassingen aan de woning kunnen helpen om vocht en ophoping van schadelijke stoffen tegen te gaan:
  • Zorg dat u kamers kunt afsluiten, om tocht tijdens het luchten te voorkomen. Dat geldt zeker voor de keuken en badkamer. Let wel op dat de lucht voor gewone ventilatie wél ongehinderd door het huis kan stromen, bijvoorbeeld via spleten onder de binnendeuren of door roosters in binnendeuren of -muren.
  • Zorg voor goede woningisolatie. Dat voorkomt koude oppervlakken waarop vocht kan condenseren.
  • Ventileer de kruipruimte en plaats folie voor vochtdichte afsluiting van de bodem; sluit de beganegrondvloer af. Dan hopen schadelijke stoffen en vocht minder op in de kruipruimte en komen ze moeilijker van daaruit naar de woning.
  • Laat ernstige vochtdoorslag of lekkages snel repareren. Dat vermindert vochtproblemen zoals schimmel en materiaalrot.

Goede ventilatie
Naast het voorkomen van vocht is het ook belangrijk dat het vocht in huis constant afgevoerd wordt, om vochtophoping in huis te voorkomen. Juist nu huizen steeds beter geïsoleerd zijn, gaat de ventilatie niet meer vanzelf en moet er op andere manieren geventileerd worden. Ook bij het dichten van naden en kieren is extra aandacht voor ventilatie noodzakelijk. Eén op de tien woningen heeft last van schimmel en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten. In bijna de helft van de woningen wordt onvoldoende geventileerd om een goede kwaliteit van de binnenlucht te bereiken. Ventilatie kan en moet dus beter.

Ventileren kan op verschillende manieren: via roosters en klepraampjes, en via mechanische en balansventilatie systemen. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft een online advies op maat ontwikkeld zodat u kunt achterhalen welk ventilatie systeem uw woning heeft en hoe u dit het beste kunt gebruiken. Dit advies kunt u invullen via www.informatiepuntventilatie.nl.

Let u in ieder geval eens op deze tips:
  • Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht via open (klep)raampjes en/of ventilatieroosters; en zorg dat lucht door uw huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in binnendeuren en -muren.
  • Ventileer extra (bijvoorbeeld met een extra open raam of het ventilatiesysteem op de hoogste stand) als u kookt, doucht en klust in huis, en als er veel mensen zijn.
  • Veel mensen in huis, bijvoorbeeld met een feestje? Ventileer dan tijdelijk extra.
  • Voorkom schadelijke stoffen in huis: schilder met oplosmiddelvrije verf, en ventileer extra als u nieuwe (spaanplaat) meubels in huis heeft of het huis helemaal nieuw hebt ingericht (met bijvoorbeeld nieuwe gordijnen en vloerbedekking).
  • Zorg dat een geiser een afvoer heeft naar buiten, laat de schoorsteen van een open haard regelmatig vegen en zorg voor voldoende luchtaanvoer tijdens het stoken.
  • Heeft u mechanische of balansventilatie? Laat dit elke twee jaar onderhouden en maak roosters en ventielen regelmatig (jaarlijks) schoon.

Informatiepunt Ventilatie
Het Informatiepunt Ventilatie geeft antwoord op alle vragen over ventilatie in huis en is een initiatief van Woonbond, Vereniging Eigen Huis, de Vereniging Leveranciers Luchttechnische apparaten (VLA), VACpunt Wonen en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het initiatief wordt ondersteund door Milieu Centraal.

Het Informatiepunt Ventilatie richt zich op bewoners van bestaande woningen en op kopers van nieuwbouwwoningen. Alle typen bewoners kunnen bij het Informatiepunt terecht: huurders, woningeigenaren, leden van een VvE en ook verhuurders. Het is een plek waar bewoners terecht kunnen met vragen en problemen rondom ventilatie en waar ze worden doorverwezen naar de juiste partijen.

De website www.informatiepuntventilatie.nl helpt bewoners al een heel eind op weg. Voor specifieke vragen, of het melden van problemen met ventilatie is een helpdesk beschikbaar. Voor huurders verzorgt de Woonbond een helpdesk, voor woningeigenaren is dat Vereniging Eigen Huis. De helpdesk is telefonisch te bereiken. De telefoonnummers van de helpdesk zijn te vinden op de website van het Informatiepunt Ventilatie.