Meet de luchtvochtigheid
Om de luchtvochtigheid in huis goed te monitoren, koop je best een hygrometer aan. Hierop kan je aflezen hoeveel waterdamp er zich in de lucht bevindt. Het percentage op zo’n hygrometer interpreteer je dus als volgt: bij een waarde tussen 40 en 60% zit je goed. Een relatieve luchtvochtigheid van 50% betekent namelijk dat de lucht in je huis de helft van de maximale hoeveelheid waterdamp bevat.Vergis je dus niet, een luchtvochtigheid van zowel lager dan 40% als hoger dan 60% kan nadelig zijn. Een zeer lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat je een droge keel en huid krijgt en dit kan schadelijk zijn voor houten vloeren of meubels die beginnen te scheuren. Een te hoge luchtvochtigheid doet ons dan weer meer zweten, maakt ons ongemakkelijk en vermoeid en kan schimmel en andere vochtproblemen veroorzaken in huis.
Start met enkele simpele dingen om luchtvochtigheid te verbeteren
Om een goede luchtvochtigheid in je huis te realiseren, kan je ook zelf kleine dingen doen. Probeer je hieraan te houden zodat je ernstigere vochtproblemen kan vermijden. Dit zijn eigenlijk simpele dingen zoals dagelijks verluchten door ramen en deuren open te zetten, zeker in vochtigere ruimtes zoals slaapkamers, keuken en badkamer. Laat natte kleren of handdoeken zoveel mogelijk buiten drogen bij mooi weer. En houd zeker natte ruimtes goed in de gaten zoals de badkamer door vochtdruppels op te drogen na een douche of bad en altijd te zorgen voor genoeg ventilatie. Kamp je met een te droog huis? Denk dan aan luchtbevochtigers of meer kamerplanten.Maak muren en je kelder waterdicht
De meeste vochtproblemen komen door de muren. Hier zijn eigenlijk veel oplossingen voor, zoals muren injecteren of impregneren. Bij het eerste wordt de muur geïnjecteerd met een vochtafstotende gel, terwijl bij het tweede er een vochtwerende coating wordt aangebracht.Bij vocht in de kelder kan je dezelfde technieken gebruiken zoals injectie, maar kan je ook opteren voor kelderdrainage of kelderbekuiping. Om je kelder waterdicht te maken is de prijs dus afhankelijk van de grootte van je kelder, de behandeling die je kiest en de stielman die je inhuurt. De behandeling die je kiest hangt natuurlijk ook af van het probleem waarmee je kampt. Staat je kelder vooral onder water? Dan is kelderdrainage bijvoorbeeld een goede oplossing. Ga voor meer advies altijd eens langs bij een stielman.