Verbouwen

Vochtproblemen in huis? Zo kan je ze oplossen en voorkomen

Vochtproblemen in huis? Zo kan je ze oplossen en voorkomen
Last van schimmel op het plafond? Vochtproblemen op je muren? Of een muffe geur in huis? Dan kan je te maken hebben met een vochtprobleem. Vochtproblemen in huis kunnen heel wat nadelige gevolgen met zich meebrengen voor zowel je woning als je gezondheid. Lees hier meer over de soorten vochtproblemen en de gepaste oplossing voor elk probleem.

1. Opstijgend vocht

Opstijgend vocht kan ontstaan als je woning niet voorzien is van een vochtwering of wanneer je vochtwering beschadigd of onderbroken is. Het grondvocht trekt dan in de muren en verspreidt zich zo in je woning. Je kan opstijgend vocht dan ook vooral herkennen aan vochtplekken onderaan je muur die langzaam naar boven trekken. Andere kenmerken zijn schimmels, loskomend behang, een muffe geur in huis…

Oplossing opstijgend vocht

Om opstijgend vocht te verhelpen, zijn er 2 mogelijkheden:

  • Muren injecteren: bij deze methode injecteert een expert een vochtwerende gel via gaten in de muren. Die gel zorgt voor een waterkerende laag. Je muren injecteren is de eenvoudigste oplossing.
  • Muren onderkappen: hierbij maakt een vochtexpert onderaan in je muren sleuven, waarin hij een nieuwe waterkering plaatst. Die waterkering zorgt ervoor dat grondvocht niet meer in je muren kan trekken. Deze methode is ingrijpender dan injecteren en wordt daarom vooral toegepast bij renovaties.

2. Doorslaand vocht

Als je gevel verouderd of beschadigd is, kan het gevelmateriaal poreus worden. Dat heeft als gevolg dat de gevel vocht niet meer kan afstoten en het dus opneemt. Het resultaat zijn vochtplekken op je gevel die ook verschijnen op dezelfde plekken op je binnenmuren. Ook schimmels, loskomende muurafwerking, muffe geuren, … kunnen zich voordoen.

Oplossing doorslaand vocht

Om doorslaand vocht te bestrijden, kan je kiezen tussen 3 methodes:

  • Gevel impregneren: hierbij brengt een expert een waterwerende beschermlaag aan op je gevel, zodat vocht niet meer in je gevel kan trekken. Ook vuil kan zich daardoor moeilijker vastzetten op je muur.
  • Nieuwe gevelbekleding plaatsen: als je gevel erg beschadigd is of je deze ook een nieuwe uitstraling wil geven, kan je een nieuwe, waterdichte gevelbekleding laten plaatsen. Deze methode is wel ingrijpender.
  • Gevel verven met vochtwerende verf: verder kan je je gevel ook verven met een vochtwerende verf om deze te beschermen tegen doorslaand vocht. Je kan daarbij kiezen voor een nieuwe kleur om je gevel meteen een nieuwe look te geven.

3. Condensatievocht

Dagelijks produceer je in je woning vocht door te koken, douchen… Wanneer dit vocht niet voldoende kan ontsnappen door een gebrek aan ventilatie, stijgt de luchtvochtigheid in huis en kan je te maken hebben met condensatievocht. Dat kan negatieve gevolgen voor je woning én je gezondheid hebben, zoals schimmel- en vochtplekken, loshangende verf of behang, luchtwegproblemen, huidirritaties, een hogere energiefactuur…

Oplossing condensatievocht

Om komaf te maken met condensatievocht is een goede ventilatie van je woning noodzakelijk. Een kwalitatief ventilatiesysteem is sterk aangewezen. De beste keuze is een decentraal ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Zo geniet je van mechanische aan- en afvoer van lucht zonder warmteverlies.

4. Lekkage

Ook een lekkage in je dak, afvoerbuis, waterleiding… kan vochtproblemen in huis veroorzaken. Het is niet altijd eenvoudig om een lek op te sporen. Zijn er vochtplekken op de muur waar een waterleiding loopt? Dan kan dit wijzen op een lek. Daarnaast kan je een lek vaak ook herkennen aan een plotse stijging op je water- of energiefactuur.

Oplossing lekkage

Als je te maken hebt met een lek, moet je eerst de precieze locatie van het lek kennen. Daarom is een lekdetectie een eerste logische stap. Nadien kan je het lek dan laten dichten. Hoe dat gebeurt, hangt af van de locatie en de omvang van het lek.

5. Vocht in de kelder

Kamp je met vochtproblemen in je kelder? Dan is dat meestal te wijten aan een hoog grondwaterniveau en een lage vochtweerbaarheid van je keldermuren en keldervloer. Vocht in de kelder leidt tot vochtplekken op je keldermuren, water op je keldervloer, schimmels, muffe geuren…

Oplossing vocht in de kelder

Om vocht in de kelder te bestrijden, heb je de keuze tussen 2 methodes:

  • Kelderdichting of kelderbekuiping: hierbij cementeert een vakspecialist de vloer en muren in je kelder met een harde, waterdichte pleister (stijve kelderdichting). Een andere mogelijkheid is het aanbrengen van een soepele folie tegen de keldermuren en vloer, waarop dan een nieuwe wand en een nieuwe vloer geplaatst wordt (soepele kelderdichting).
  • Kelderdrainage: in sommige gevallen volstaat een kelderdichting niet en is ook een kelderdrainage nodig. Daarbij plaatst een expert een noppenmembraan met kanaaltjes op de keldermuren of keldervloer. Zo kan het water opgevangen en weggepompt worden en heb je geen last meer van stilstaand water op je keldervloer.

CONCLUSIE: hoe vochtproblemen oplossen en voorkomen?

Als je te maken hebt met vochtproblemen in huis, is het belangrijk om eerst de juiste oorzaak van het vochtprobleem op te sporen. Dat is niet altijd eenvoudig, maar wel noodzakelijk om de meest aangewezen bestrijdingsmethode te vinden. Afhankelijk van jouw situatie en je budget kan je dan een geschikte oplossing voor het vochtprobleem kiezen.