Verbouwen

Volledige huisrenovatie: Hoe doe je dat?

Volledige huisrenovatie: Hoe doe je dat?
foto: epdmxl.nl
Vanwege onze hoge bevolkingsdichtheid en de bijhorende hoge kosten voor bouwgrond, is een nieuwbouwwoning voor steeds minder mensen te realiseren. Een voordeliger alternatief is daarom een volledige huisrenovatie. Hierbij knap je een bestaande woning van de grond tot het dak volledig op, zodat er bijna een volledig nieuwe woning ontstaat. In dit artikel lees je meer over volledige huisrenovaties.

Bij een volledige huisrenovatie worden alle fundamentele onderdelen van de woning onder handen genomen. Zo wordt het volledige leidingwerk in de woning vernieuwd, maar ook kun je denken aan het vervangen van alle ramen, deuren en vloeren. Ook het renoveren van gevels en dak zijn aspecten die niet vergeten mogen worden bij een totaalrenovatie. Vooral bij oudere panden is een dakrenovatie vrijwel altijd noodzakelijk. Je kunt niet alleen kiezen om een gevel in ere te herstellen, maar natuurlijk is het ook mogelijk om een volledig nieuwe gevel te laten plaatsen. Op deze manier is het mogelijk om een bestaande woning om te toveren in jouw eigen droomwoning, die voldoet aan al je wensen.

Bij het renoveren van het dak, moet vrijwel altijd de dakbedekking worden vervangen. Wanneer de dakbedekking van je woning verouderd is, werkt deze niet meer goed en is de isolatie van je huis fors verminderd, wat weer invloed heeft op het woonklimaat. Bij vervanging van de dakbedekking is het niet noodzakelijk om hetzelfde materiaal te plaatsen als er lag. Wanneer je een licht hellend of plat dak hebt is EPDM dakbedekking vrijwel altijd de beste keuze. Het materiaal gedijt goed onder de meest uiteenlopende weersomstandigheden en bovendien heeft EPDM een uitzonderlijk lange levensduur.

Bij een totaalrenovatie komt het nodige kijken. Zo is het goed om te realiseren dat het een tijdrovende klus is. Voor een goede renovatie moet je al snel een jaar uittrekken. Hoe meer en hoe grondiger de werkzaamheden zijn, hoe lang het duurt. Ook de selectie van een architect kost vaak de nodige tijd, evenals het aanvragen van alle benodigde vergunningen. Vaak kan de gekozen architect bij helpen. Architectenbureaus hebben vaak korte lijntjes met gemeenten, waardoor ze snel een vergunning kunnen aanvragen. Daarna wacht de keuze of je iedere klus door een specialist laat uitvoeren of juist het volledige project neerlegt bij een aannemersbedrijf. Het is van groot belang dat je goed de tijd neemt voor de keuze en de partij te kiezen die je volledige vertrouwen geniet.