Vorig jaar aanvaardde een echtpaar per sms een bod van 550.000 euro op hun woning. Toen ze later echter een hoger bod ontvingen, ondertekenden ze de verkoopovereenkomst met deze nieuwe kopers. Het echtpaar dacht dat een sms geen officieel bewijsmiddel was en hield zich dus niet aan het eerste bod. De rechtbank van Gent oordeelde echter dat een sms’je wel volstaat als bewijsmiddel bij de aankoop op verkoop van een woning.
Een sms als begin van bewijs
Een sms’je is geen onderhandse verkoopovereenkomst of compromis, maar wel een geschrift dat als begin van bewijs kan dienen. Een sms volstaat dus niet om aan te tonen dat er een verkoopovereenkomst is, maar het wordt wel aanvaard als een begin van schriftelijk bewijs, waarbij bijkomende elementen moeten aantonen dat de verkopers de sms waarin ze het bod aanvaarden wel degelijk verstuurd hebben. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van een gsm factuur waaruit blijkt dat er contact was tussen koper en verkoper.
De rechter oordeelde dat een sms volstaat op de koop van een woning te bezegelen, omdat iedereen tegenwoordig beschikt over een eigen gsm die in principe enkel door één persoon gebruikt wordt. Het nummer van het gsm toestel waarmee een bericht verstuurd werd, volstaat dan ook om de auteur van het bericht te identificeren.
Een bod uitbrengen en aanvaarden is bindend
Wie een bod wil uitbrengen of aanvaarden per sms denkt dus beter twee keer na. Er is immers sprake van een verkoop als er via sms een overeenstemming bereikt is over de prijs.
Wat belangrijk is voor kopers, is om het bod te beperken in de tijd. Zo lang een bod niet herroepen wordt, kan de verkoper het bod namelijk aanvaarden en is er sprake van een verkoop. Je formuleert bij het bod best meteen ook eventuele bijkomende voorwaarden en wacht daarmee liefst niet tot het compromis. Een opschortende voorwaarde tot het verkrijgen van een lening waarbij de koper kan afzien van de aankoop als hij er niet in slaagt een hypothecaire lening te krijgen, is een voorbeeld van zo’n bijkomende voorwaarde. Kopers die geen bijkomende voorwaarde formuleren, plaatsen zichzelf in een zwakkere onderhandelingspositie.
Meer over Vastgoed
Nieuwe innovatieve app voor beheer van vastgoeddocumenten
22 januari 2025De invloed van Donald Trump op de Belgische vastgoedsector
20 januari 2025Vertrouwen Nederlandse huizenmarkt opnieuw verbeterd
17 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam