Architectuur

Voormalig Gymnasium in Deventer wordt ZERO Museum

Voormalig Gymnasium in Deventer wordt ZERO Museum
Afbeelding: RTV Oost
Hans van Heeswijk architecten heeft van 1618 Vastgoed opdracht gekregen om voor het gebouw van het voormalig Gymnasium en MMS aan de Nieuwe Markt en de Hofstraat in Deventer, een ontwerp te maken voor een nieuw museum voor kunst van de zogenoemde Nul-groep, ook wel bekend als ZERO-art. Dit nieuwe ZERO Museum / EICAS (European Institute for Contemporary Art and Science) moet een nieuwe, culturele hotspot worden in Deventer. Het komt op de begane grond en eerste verdieping. Op de etages erboven worden negen luxe appartementen gerealiseerd. Eind 2020 gaan in het voormalige Hegius-schoolgebouw de deuren open van het ZERO museum.

Het Hegius Gymnasium werd in 1954 gebouwd naar een ontwerp van architect W.P.C. Knuttel, maar stond inmiddels al weer tien jaar leeg. In het voorjaar van 2018 heeft de gemeente Deventer het pand verkocht aan 1618 Vastgoed. De gemeente wilde graag dat de nieuwe invulling bijdraagt aan een levendige binnenstad. 1618 Vastgoed wil het gebouw, een gemeentelijk monument, samen met EICAS gaan benutten als museum voor moderne kunst. Het gaat om abstracte kunst van na de oorlog. De Nul groep betrof met name kunstenaars als Henk Peeters, Jan Hendrikse, Jan Schoonhoven, herman de vries (consequent met kleine letters) en Yves Klein. Tot de ZERO beweging worden Heinz Mack, Otto Piene en Gunther Uecker gerekend en zijn Jean Tinguely (Frankrijk) en Piero Manzoni en Lucio Fontana (Italië) waarschijnlijk de meest bekende kunstenaars.

De komst van het museum is een aanvulling op het huidige museumaanbod in de stad. "Dit is zeker van toegevoegde waarde voor Deventer", aldus wethouder Kolkman. "De musea die er nu zijn hebben een focus op de geschiedenis, dit museum gaat over de moderne tijd. Daarom is dit particuliere museum meer dan welkom in Deventer.


Missie

Initiatiefnemer Koos Hoogland wil een brede collectie van ZERO/NUL kunst toegankelijk maken in een permanente tentoonstelling. Het museum zal een vaste verzameling van ZERO kunst tonen. De essentie van ZERO was om te reduceren, te concentreren en artistieke vormen te innoveren. Het museum verbindt de historische kunststroming ZERO met hedendaagse artistieke productie en onderzoek. Het integreren van kunst en wetenschap zal aandacht krijgen in tentoonstellingen, filmvertoningen, lezingen, artistieke interventies, workshops, masterclasses en publicaties die het brede publiek de mogelijkheid bieden in gesprek te gaan met kunstenaars en wetenschappers. Initiatiefnemer Koos Hoogland zet hoog in met het ZERO Museum. Hij wil een vaste plek veroveren tussen gerenommeerde musea in omliggende plaatsen, zoals De Fundatie in Zwolle, Museum MORE in Gorssel, Kröller-Müller in Otterlo en CODA in Apeldoorn.

Van schoolgebouw tot museum

Hans van Heeswijk architecten gaat het markante schoolgebouw omtoveren tot een transparant en open museumgebouw, waar iedereen graag binnen gaat. Van Heeswijk: "Een museum is er niet alleen om kunst te tonen, maar ook om publiek te ontvangen. De oude entrees en de gangenstructuur gaan we opnieuw gebruiken. We gaan de architectuur van het voormalige schoolgebouw benutten voor de nieuwe functie. Een mooie, prestigieuze opdracht.

Financieel

Het ZERO Museum is een privaat initiatief en ontvangt vooralsnog geen rijks-, provinciale- of gemeentelijke subsidies. Zowel in de fase van de totstandkoming van het ZERO Museum als daarna is het ZERO Museum aangewezen op eigen inkomsten uit activiteiten, schenkingen en legaten. "Het project wordt mede haalbaar door het gebouw te transformeren in combinatie met luxe appartementen", aldus Gabriël Bosch van 1618 Vastgoed.