Voor 2050 moeten alle huizen in Nederland van hun gasaansluiting verlost zijn. Nederland moet van de fossiele brandstoffen af en de weg naar duurzaamheid inslaan. Het nieuwe kabinet beweert het “groenste” kabinet ooit te zijn en dat is maar goed ook, want we hebben een hele inhaalslag te maken. Nederland loopt achter in de energietransitie in vergelijking met de ons omringende landen.
7 miljoen woningen verduurzamen
En we moeten aan de bak, want als we een simpel rekensommetje maken zijn dat per jaar ca. 220.000 bestaande woningen en 30.000 andere gebouwen. Momenteel wordt ca. 95% van alle woningen nog verwarmd met aardgas en de verwachting is dat minimaal 85% van die woningen er in 2050 nog steeds staan. Bovendien is de urgentie dat we met zijn allen iets aan ons milieu moeten doen, nog lang niet bij iedereen aanwezig. Integendeel, de belangrijkste motivatie voor het plaatsen van zonnepanelen is heden ten dage het goede financiële rendement.Totaalconcept voor duurzame energieopwekking
Het Eerselse bedrijf Alius , gestart als installateur van zonnepaneel installaties (waaronder de VencoCampus in 2012 met meer dan 5.700 panelen) en uiteindelijk groot geworden als duurzame groothandel en kenniscentrum, is een aantal jaar geleden gestart met de ontwikkeling van een concept waarmee de consument zelfvoorzienend kan worden met behulp van eigen duurzame energiebronnen. Daarbij werden de volgende uitgangspunten genomen; De consument moet hetzelfde comfort blijven ervaren, het moet een financieel aantrekkelijke investering zijn met een terugverdientijd van rond de 10 jaar, het moet zo fraai mogelijk op het dak geplaatst worden en het moet door één partij geïnstalleerd kunnen worden zodat de klant 1 aanspreekpunt heeft voor zijn totale duurzaamheidsvraagstuk. Met dat in het achterhoofd is het Volthera systeem van Alius ontwikkeld. Het concept is ideaal voor de transitieperiode tot 2050 en daarna. Het kan daarnaast zowel ingezet worden als “all electric” oplossing bij nieuwbouw of goed geïsoleerde woningen en tevens naast een reeds aanwezige CV ketel toegepast worden in bestaande woningen. Inmiddels zijn er tientallen projecten geïnstalleerd die nauwkeurig worden gemonitord.Het Volthera concept bestaat uit zogenaamde PVT-zonnepanelen, een combinatie van een standaard zonnepaneel met een thermische collector. Het standaard zonnepaneel zorgt voor de duurzame opwekking van elektriciteit en de thermische collector wordt ingezet als bron voor een warmtepomp. Het is dus niet meer nodig een aardwarmtebron te slaan maar de bron ligt in feite op het dak achter de zonnepanelen. De warmtepomp zorgt ervoor dat de warmte die achter de panelen ontstaat, door de warmte van de zon (maar ook uit de omgevingstemperatuur zodat het systeem zelfs werkt in de winter en als het donker is), naar de juiste temperatuur gebracht wordt zodat het te gebruiken is voor de vloerverwarming en het warme tapwater waarmee bijvoorbeeld gedoucht wordt.