Woonleningen

Voorstellen voor woonleningen vergelijken: waarop moet je letten?

Voorstellen voor woonleningen vergelijken: waarop moet je letten?
Ben je op zoek naar een hypothecair krediet en wil je van verschillende kredietgevers een voorstel krijgen? Heb je dan ook al bedacht hoe je vervolgens deze verschillende voorstellen met elkaar gaat vergelijken? Dat is immers lang niet evident …

Heb je een concreet idee hoeveel je precies wil lenen? Dan kan je bij verschillende kredietgevers een voorstel voor een lening vragen. Daarna maak je de vergelijking en kies je de beste deal. Eenvoudig? Vergeet het maar! Elke kredietgever hanteert zijn eigen voorwaarden, waarbij de details soms een enorm verschil kunnen maken. Laat je daarom voor de vergelijking begeleiden door een onafhankelijk kredietbemiddelaar.

ESIS is het perfecte document om te vergelijken

Om de vergelijking zelf te kunnen maken, bekijk je best de ESIS grondig. ESIS staat voor European Standardised Information Sheet en is een standaarddocument dat de belangrijkste kenmerken van een lening beschrijft:
  • de identiteitsgegevens van alle betrokken partijen
  • het ontleend kapitaal, het bedrag van de intresten die je moet terugbetalen, het JKP
  • de waarborgen die je moet bieden
  • de aflossingstabel
  • kosten en bijkomende producten die je moet betalen of bijnemen

Bekijk niet enkel de rentevoet

Wellicht zal je vooral de rentevoeten vergelijken die de verschillende kredietgevers je voorstellen. Maar de rentevoet zegt lang niet alles. Er komen immers nog heel wat andere kosten bij een krediet kijken. Het is daarom een stuk zinvoller om het Jaarlijks KostenPercentage (JKP) van de verschillende voorstellen naast elkaar te leggen. Dat JKP omvat alle kosten van een lening en is daarom een veel belangrijker gegeven om te vergelijken dan louter de rentevoet. Het JKP geeft je een duidelijker beeld van het totale kostenplaatje dat bij de verschillende voorstellen hoort.

Het probleem met de ESIS

Jammer genoeg krijg je de ESIS meestal vlak voor je het kredietaanbod gaat tekenen. Wanneer je dus geen kant meer uit kan. Bij een onafhankelijk kredietmakelaar heb je dat niet voor. Die werkt met verschillende banken samen en kan goed inschatten welke de voorwaarden zullen zijn van je woonkrediet.

Overtuigd? Laat je helpen door specialisten

Zie je het niet zitten om de voorstellen zelf met elkaar te vergelijken? Of heb je hierover nog vragen? Maak dan een afspraak bij de een onafhankelijk kredietmakelaar in jouw regio. Hij luistert naar je verhaal en bekijkt samen met jou de voorstellen van kredietgevers. Zo kan hij je concrete tips geven of voor jou op zoek gaan naar een betere oplossing. Want leningen vergelijken is en blijft een erg lastige opdracht.