Algemeen

Voorstelling eerste open wervendag

“Bouwbedrijf zoekt… ingenieurs, werfleiders, projectleiders, technisch tekenaars, technisch-commerciële medewerkers, bedienden, bekisters, geschoolde arbeiders, … DRINGEND
Onmiddellijke aanwerving.” “Bijna 40% van de bouwbedrijven geeft aan een dringend en acuut tekort te hebben aan vaklui”. Deze vacatures en berichten ziet u overal en leest u dagelijks, ook op grote uithangborden buiten de bedrijfsgebouwen, op torenkranen… Sommige bedrijven geven zelfs een premie aan medewerkers die mee zoeken en iemand aanbevelen en aanbrengen.

“Dalende belangstelling voor technische beroepen”; “Aantal schoolverlaters uit technische en beroepsafdelingen – richting Bouw, daalt jaarlijks”; “Manuele beroepen zijn niet sexy en scoren niet meer bij jongeren”; “Jeugdwerkloosheid blijft prioritair probleem voor overheid“; “Politieke partijen willen van de jeugdwerkloosheid een topprioriteit maken”; “Regering wil meer dan 200.000 banen scheppen en met de volgende regering indien mogelijk nog méér”; ”Bouwsector zoekt tevergeefs vaklui op arbeidsmarkt en werft buitenlandse nieuwe EU-onderdanen aan”.
Ook deze berichten leest en hoort u elke dag opnieuw in de pers. Jaar na jaar.

Bedrijven zoeken en willen aanwerven, maar vinden geen arbeiders of bedienden en dit remt uiteraard de groei van de bedrijven. Anderzijds daalt het enorme aantal bouwwerklozen niet en zijn de werkzoekenden niet erg happig voor een job in de bouw of een opleiding als bouwvakker. Daarnaast daalt jaar na jaar de belangstelling van jongeren voor de manuele beroepen, voor het technisch en beroepsonderwijs, waarbij de richting bouw slecht scoort. Ten slotte daalt de instroom van het aantal afgestudeerden uit bouwrichtingen naar de bouwbedrijven, maar vinden wij die jongeren terug in de werkloosheidsstatistieken of in andere sectoren.

De omvang van het tekort aan geschoolde vakmensen (arbeiders en bedienden ) wordt geschat op meer dan 20.000 per jaar. Toch is de bouwsector er in 2006, maar ook in 2007 in geslaagd om te groeien met een nettogroei aan tewerkstelling die alle andere sectoren ver achter zich laat. Van de 60.000 banen die vorig jaar in België werden gecreëerd waren er 15% door en in bouwbedrijven (9.000 werknemers meer in 2006 t.o.v. 2005). Bovenop deze stijging van het aantal werknemers in de bouw, steeg ook nog eens het aantal zelfstandigen in de bouw in 2006 met bijna 1.000. De uitvoerende bouw is dus goed voor 202.000 werknemers en 45.000 zelfstandigen. Daarnaast verschaft de bouwsector direct en indirect nog eens werk aan studiebureaus, architecten, bouwmaterialenproducenten, bouwmaterialenhandelaars, toeleveranciers… Kortom de bouw als motor van duurzaam tewerkstellingsbeleid.

En toch blijft de paradox: tekorten aan mensen, een schreeuw om vaklui; en dat met een weliswaar dalend maar onverantwoord hoog aantal werklozen bouw (-1.260 in 2006 t.o.v. 2005). In totaal werden er eind maart nog 28.147 werklozen bouw genoteerd waarvan 7.635 in Vlaanderen, 4.079 in Brussel en 16.433 in Wallonië, met verschillende kenmerken naar structuur van de werkloosheid.

Bij dit aanbod aan werk en het gebrek aan belangstelling of kandidaten rijst de vraag naar het waarom en daarna naar het hoe oplossen. Onderzoek bij haar 14.000 lidbedrijven die actief zijn in héél het land, in alle bouwactiviteiten en in bouwbedrijven van alle omvang, als hoofd- en als onderaannemer, stimuleerde de Confederatie Bouw om een totaal nieuw initiatief te nemen. Bij de analyse van de redenen en van de beschikbare cijfers blijkt dat de beeldvorming, het imago van de bouwsector en van de bouwbedrijven en van het bouwproces in het algemeen niet meer strookt met de realiteit.

Toch is de bouwsector de meest innoverende sector die er bestaat, ook de meest creatieve. Een sector met knowhow die wereldwijd befaamd is en waar Belgische bouwbedrijven geroemd worden om hun inventiviteit, bouwvernuft en meewerken aan de meest prestigieuze bouwprojecten. De bouwsector is ook een veilige sector, die aandacht heeft voor duurzaamheid.

Maar onbekend is onbemind. Wat men niet zelf gezien, gelezen of gehoord heeft, gelooft men niet.
Daarom organiseert de Confederatie Bouw de eerste Open Wervendag. In Frankrijk en Nederland heeft een soortgelijk initiatief aangetoond hoe leerrijk en belangrijk dit “zelf ontdekken” ”zien en dan geloven” is om de beeldvorming in een sector als de bouw, te kunnen beïnvloeden en veranderen.

De Open Wervendag wordt georganiseerd op zondag 6 mei en richt zich tot het grote publiek, tot de jongeren, de ouders, de buren, de media, de beleidsmakers, opinieleiders. De Open Wervendag is een initiatief dat de Confederatie Bouw jaarlijks wil organiseren met haar bouwbedrijven om zo, stap voor stap, maar op basis van de realiteit, vanop de bouwplaats de bouw, het bouwproces, de jobmogelijkheden en de uitdagingen nog beter in beeld te brengen. Aan de Open Wervendag 2007 nemen 53 werven deel en bijna evenveel vooraanstaande bouwbedrijven, dit in alle bouwactiviteiten. Kleine, middelgrote en grote bedrijven zetten de hekken open en verwachten dan ook duizenden bezoekers die de bouw willen ontdekken, iets nieuws leren, iets zien, iets opsteken…

De volledige lijst van de deelnemende werven vindt u op www.openwervendag.be
Build for Life