Algemeen

Vooruitzichten Vlaamse bouw dit jaar niet rooskleurig

In de bouw in Vlaanderen zijn vorig jaar 7000 banen verloren gegaan. Ook de vooruitzichten voor dit jaar zijn niet rooskleurig. Dat heeft Nacebo, de federatie van de kleine- en middelgrote bedrijven in de bouw, bekendgemaakt.

Van de 300 door Nacebo onderzochte Vlaamse bouwbedrijven zegt 25 procent in het eerste kwartaal van dit jaar minder bouwopdrachten te hebben dan in het laatste kwartaal van 2002.

Van de bouwbedrijven verwacht 12 procent dat de orderboekjes nog verder slinken.
Minder werk heeft inmiddels geleid tot een hardere concurrentie met een negatieve invloed op de prijzen. De offerteprijzen zouden in het eerste kwartaal van dit jaar tussen 5 en 10 procent zijn gedaald. 39 Procent van de bouwbedrijven klaagt bovendien over late betalingen. De afgelopen drie maanden heeft 13 procent van de ondervraagden personeel ontslagen en 30 procent heeft tijdelijk werknemers naar huis gestuurd, onder wie 57 procent om economische redenen.
Volgens de federatie zijn de algemene economische achteruitgang en de daling van de overheidsopdrachten (met name van de gemeenten) de belangrijkste oorzaken voor de huidige malaise in de Vlaamse bouw.

Investeringen
Nacebo vraagt de overheid dringend haar investeringsinspanningen op te voeren. Zij wijst erop dat de federale, provinciale en gemeentelijke overheden tussen 1990 en 2000 nauwelijks 1,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) een openbare infrastructuurinvesteringen hebben besteed. Dat is bijna 1 procent minder dan het gemiddelde in de EU en de VS.
De federatie wijst in dit verband op de waarschuwing van de Nationale Bank van België dat deze geringe investeringsinspanningen het groeipotentieel van de Belgische economie kunnen ondermijnen. De bouwfederatie verwijt de overheid dat de sanering van de begroting zwaar te koste van de openbare infrastructuur is gegaan. Vooral de gemeenten blijken het als gevolg van hun toenemende budgettaire problemen te hebben laten afweten.
Nacebo heeft de overheid ook een schouderklopje. Zo heeft ze geprobeerd om de privé-bouwmarkt nieuw leven in te blazen door het verlaagd btw-tarief voor woningrenovatie te verlengen en energiebesparende investeringen fiscaal te belonen.
Build for Life