Werkgevers en werknemers in ons land maken graag en gretig gebruik van diverse extralegale voordelen. Van kleine zoals maaltijdcheques, een smartphone, tablet of laptop. Maar vooral van één groot voordeel: een auto van de firma. Waarmee de begunstigde dan, net als die vele duizenden anderen met een bedrijfswagen, honderden saaie uren per jaar in de file kan staan.
De voorbije maanden is daar nog een gegeven bijgekomen: dat van thuis werken. Verwacht wordt dat na de coronapiek bedrijven en de overheid hierop steeds vaker zullen inzetten. Maar ook van huis uit werken blijkt niet altijd een geschenk uit de hemel te zijn. Want lang niet iedereen beschikt thuis over een plek waar hij zich kan concentreren, weg van het kabaal van de kinderen, gerammel van potten of pannen of rommel in huis.
De oplossing? Een tuinkantoor. Een huisje in je tuin waar jij als werknemer in alle stilte en vrijheid je ding kan doen, met zicht naar buiten, thuis en toch afgescheiden van je privé. En ook je baas kan er munt uit slaan. Want voor hem is het een aantrekkelijke fiscale aftrekpost.
Een buitenkans voor elke werknemer
Veel werknemers hebben tijdens de coronacrisis kunnen ervaren hoe gemakkelijk het is om die tijdverspillende en milieuverontreinigende verplaatsingen niet meer, of toch minder vaak te hoeven doen. En als je in je kot moet of mag werken, dan doe je dat toch het liefst in een ‘tuinkot’?Een tuinkantoor is de perfecte plek om in alle rust van thuis kwalitatief hoogstaand werk af te leveren. Je kan volop genieten van de rust die nodig is om geconcentreerd te kunnen werken, op veilige afstand van huishoudelijk lawaai of joelende kinderen. Bye bye ook dagelijkse pendel, ochtendspits en avondfiles. Even wandelen, en je bent op je kantoor. En toch behoud je de scheiding tussen je werk en je privé. Je kan er videobellen zonder je zorgen te moeten maken om rommel of lawaai. En je geniet op elk moment van het uitzicht op je tuin. Er zijn, geef toe, minder aangename werkplekken om je dagen te slijten...
En ook voor hun werkgever
Niet onbelangrijk: een tuinkantoor legt ook je baas geen windeieren, aldus Wolfgang Verraes en Karel Vervaet, zaakvoerders van Systimber: “Werkgevers en hun boekhouders zijn soms op zoek naar ‘kosten’, en kopen of leasen dan bijvoorbeeld sneller en meer nieuwe bedrijfswagens dan nodig is. Waarom investeren ze niet eens in een tuinkantoor voor hun medewerkers? Boekhoudkundig gezien is het voordeliger om een tuinkantoor aan te kopen op naam van een firma dan op naam van een privépersoon. Een tuinkantoor van Systimber kost tussen de 20.000 en de 40.000 euro, de 21% btw is te recupereren en de volledige prijs kan worden ingebracht als kost.Werkgevers kunnen een tuinkantoor niet enkel kopen. Ze kunnen het ook huren, vanaf 500 euro per maand. Dat is goedkoper dan de leasekost van vele bedrijfswagens. En ook die huurprijs kunnen ze inbrengen. We hebben daarvoor voor alle betrokken partijen, en op alle gebied, een juridisch sluitende, veilige en voordelige all-in-one oplossing uitgewerkt. We werken nu ook aan een formule waarbij de werknemer het huiskantoor na 5 à 10 jaar kan overkopen aan residuwaarde.”
Een thuiskantoor is volgens Wolfgang Verraes en Karel Vervaet op langere termijn zeker een uitstekende investering. “Het ziet ernaar uit dat thuiswerk post-corona populair zal blijven. En terecht. Om goed werk af te leveren, moeten werknemers niet per se fysiek op kantoor aanwezig zijn. Almaar meer zullen permanent of enkele dagen per week van thuis uit werken. Dankzij digitale communicatiemethoden zoals Zoom blijkt dat evengoed te lukken.”
Waarom een tuinkantoor van Systimber?
Systimber is een houtschakelbouwsysteem dat is gebaseerd op massieve balken van 8 cm dik vurenhout die met behulp van een speciale metalen afstandhouder (een ‘spacer’) op een meccanosimpele manier verticaal met elkaar worden verbonden. Dat levert panelen voor muren, daken en vloeren op die nog kunnen ‘werken’, maar die door een verdoken epdm-dichting tussen de balken toch absoluut maatvast en luchtdicht zijn, wat met een traditionele houtmassiefbouw niet kan worden gegarandeerd. Het procedé is uniek in Europa en de oplossing wordt beschermd met een patent.Hout is voor een tuinkantoor een buitengewone materie. Het staat gekend als een uitstekende thermische isolator, waardoor het in een tuinkantoor van Systimber zowel ’s winters als ’s zomers aangenaam vertoeven is. Hout zorgt voor een zeer rustgevende uitstraling, is een uitstekende vochtregelaar, en heeft tevens een prima akoestische demping.
Hout is natuurlijk ook een prachtig materiaal. De tuinkantoren van Systimber zetten dat nog eens extra in de verf. De karaktervolle buitenschil past bij elke woning, en de eigentijdse vormgeving geeft elke tuin een meerwaarde. De massieve balken zijn al in de fabriek afgewerkt met een melkwitte lazuur. Een verdere binnenafwerking – bijvoorbeeld met een gipsplaten – kan, maar is niet nodig. Het tuinkantoor is op zich al mooi genoeg. En het kan direct in gebruik worden genomen.
Ook het optrekken verloopt snel en eenvoudig. Alle nodige onderdelen komen op de werf toe in de vorm van een bouwpakket. De montage zelf duurt gemiddeld 48 uur, de afwerking nog eens 24 uur. De lichtheid en goede hanteerbaarheid maken het Systimber-systeem geschikt voor alle tuinen, ook die met weinig manoeuvreerruimte zoals stadstuintjes. Voor de opbouw is er immers geen hijskraan nodig.
Nog een voordeel? Losstaande bijgebouwen in de tuin komen in vele gevallen in aanmerking voor een vrijstelling van een bouwvergunning. Het kleinste model tuinkantoren van Systimber meet 5 bij 3 meter. Tot 40 vierkante meter oppervlakte geldt enkel een meldingsplicht.