De vastgoedmakelaars en de architecten zijn niet tevreden over het decreet van 10 december 2010. Dit decreet maakt het voor provincies, gemeenten en OCMW’s mogelijk om voor het opmaken van schattingsverslagen in het kader van onroerende verrichtingen voortaan ook een beroep te doen op landmeters-experten. Dus niet langer alleen op de Comités van Aankoop of de Ontvangers van Registratie. Maar architecten en vastgoedmakelaars komen niet in aanmerking voor deze uitbreiding van overheidsopdrachten naar de private sector.
De Vlaamse architectenorganisatie NAV en CIB Vlaanderen, de beroepsfederatie van de vastgoedmakelaars, startten een procedure bij het Grondwettelijk hof om het decreet te vernietigen. NAV en CIB krijgen ieder de steun van hun beroepsinstituut, respectievelijk de Orde van Architecten en het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars.
Openbare besturen die onroerende goederen kopen of verkopen doen al jaren klassiek een beroep op het Comité van Aankoop of op de Ontvangers van Registratie om een schattingsverslag te krijgen. Het nieuwe Vlaamse decreet van 10 december 2010 maakt het mogelijk dat provincies, gemeenten en OCMW’s voor deze schattingsverslagen voortaan ook een beroep kunnen doen op landmeters-experten.
Het zogenaamde decreet-Sauwens (genoemd naar de hoofdinitiatiefnemer) ontstemt zowel de vastgoedmakelaars als de architecten. Beide beroepsgroepen worden immers van deze uitbreiding van overheidsopdrachten naar de private sector uitgesloten.
NAV en CIB Vlaanderen hebben dit voorjaar nog overlegd met de hoofdindieners van het decreet. Beide beroepsfederaties argumenteerden dat er geen enkele objectieve verantwoording was om vastgoed-makelaars en architecten buiten beschouwing te laten. Beide beroepsgroepen beschikken immers ook over de nodige kwalificaties om schattingen uit te voeren. Een gevolg van dit overleg bleef echter uit.
NAV en CIB Vlaanderen zijn van oordeel dat het decreet van 1 december 2010 het gelijkheidsbeginsel schendt en leggen het dossier nu voor eindevaluatie voor aan het Grondwettelijk Hof.
Meer over Vastgoed
Huis huren in Vlaanderen kost voor het eerst meer dan 1.000 euro
15 januari 2025Een appartement huren in Amsterdam kost 2.100 euro per maand
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam