Algemeen

Vragen helpen de geschiedenis van Leiden compleet te maken

Wat is het oudste Leidse huis? Waar liep de Romeinse limesweg? Hoe oud is de grafelijke hof? Zijn er nog resten van de schansen van het beleg van Leiden aanwezig? Het zijn enkele vragen uit de bouwhistorische en archeologische onderzoeksagenda van Erfgoed Leiden en Omstreken. Op deze lijst zijn ongeveer tweehonderd vraagstukken opgenomen over de geschiedenis van Leiden in zeven tijdsperiodes: Van de prehistorie tot de moderne tijd. Al het archeologisch en bouwhistorisch onderzoek in de stad vindt voortaan plaats op basis van deze vragen. Zo wordt het verhaal van Leiden steeds completer.

Wethouder Jan-Jaap de Haan (Cultuur): “Bouwhistorici en archeologen hebben in Leiden altijd al nauw samengewerkt. Dit ligt voor de hand omdat het archeologisch onderzoek onder de grond doorloopt in het bouwhistorisch onderzoek boven de grond. Maar met de nieuwe integrale onderzoeksagenda voor archeologie en bouwhistorie gaat Leiden nog een stap verder. Door deze kruisbestuiving ontstaat een nog completer beeld van het verleden dan wanneer beiden los van elkaar werken. Hierdoor kan onderzoek gerichter en dus effectiever plaatsvinden. Leiden is met haar musea, collecties en monumenten een ware ‘Erfgoedcampus’. Met deze onderzoeksagenda bouwen we daaraan verder. De werkwijze sluit ook naadloos aan bij de integrale benadering van archeologie, monumenten en archieven door ons kenniscentrum Erfgoed Leiden en Omstreken.”

Database
De agenda kent twee delen: een beschrijvend deel en een database. Het eerste deel bestaat uit een beschrijving, per tijdsperiode, van de bekende ontwikkelingen van de stad. Het tweede deel wordt gevormd door een database met meer dan 200 onderzoeksvragen. De database zal steeds bijgewerkt worden: vragen zullen afvallen wanneer ze beantwoord zijn, maar onderzoek werpt vaak ook weer nieuwe vragen op, die kunnen worden toegevoegd. De database is daarom alleen digitaal beschikbaar; binnenkort beschikbaar via de website www.erfgoedleiden.nl. Zo kan iedereen eenvoudig opzoeken welke onderzoeksvragen van toepassing kunnen zijn op een bepaald deel van de stad.