Algemeen

Vrijmaking stroommarkt levert besparing tot 200 euro op

De Vlaamse verbruiker van elektriciteit en aardgas is vandaag beter af dan voor de liberalisering van de elektriciteits- en aardgasmarkt twee jaar geleden. Dat stelt de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG). 'Een Vlaams gezin dat voor de laagste elektriciteitsprijs kiest, kan op jaarbasis tot 218 euro besparen tegenover een gezin in Wallonië.'

In Wallonië is de elektriciteits- en aardgasmarkt nog niet geliberaliseerd, in Vlaanderen gebeurde dat al op 1 juli 2003. Na twee jaar liberalisering heeft ongeveer tweederde van de huishoudelijke afnemers een contract afgesloten bij de standaardleverancier of bij een nieuwe leverancier.

Iets meer dan 11 procent van de consumenten tekende een contract met een nieuwe leverancier zoals Nuon, Essent of City Power. Een derde van alle elektriciteitsverbruikers ondertekende nog geen contract en krijgt nog steeds elektriciteit geleverd van de standaardleverancier. 'Zelfs die laatste categorie verbruikers betaalt minder voor zijn elektriciteit dan voor de liberalisering', stelt VREG-voorzitter Andre Pictoel. De recent ingevoerde Elia-heffing neemt wel ongeveer 25 euro van het prijsvoordeel weg.

Besparing
Pictoel benadrukt dat een vergelijking met de prijs van 1 juli 2003 steeds minder zinvol wordt. 'In feite moet je vergelijken met de prijs in Wallonië en Brussel, waar de markt nog niet is geliberaliseerd. Een Vlaams gezin met een doorsnee elektriciteitsverbruik van 3.500 kilowattuur betaalt per jaar tot 218 euro minder dan een gezin in Wallonië.'

Een Vlaams gezin betaalt in alle gevallen nog steeds minder dan voor de vrijmaking van de markt. 'Het voordeel voor een gezin dat een contract afsloot, bedraagt nog steeds 19,50 euro tegenover de prijs van 1 juli 2003, ondanks de recente prijsstijgingen van energie', aldus Pictoel. Daarbij is de inflatie niet in rekening gebracht, anders zou de besparing nog groter zijn.

Aardgas
Voor de geliberaliseerde aardgasmarkt zijn er vergelijkbare conclusies, al ligt de prijs voor het gemiddeld gezin intussen wel hoger dan op 1 juli 2003. 'Dat komt door de globale stijging van de olie- en gasprijzen op wereldvlak', verklaart Pictoel. Toch betaalt een gemiddeld gezin dat kiest voor de leverancier met de laagste prijs, wel nog bijna 20 euro minder dan op 1 juli 2003.
Build for Life