Algemeen

#WERFZE wil meer jongeren naar de bouw halen

#WERFZE wil meer jongeren naar de bouw halen
Vrijdag voormiddag lanceert de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) haar nieuwe campagne #WERFZE om meer jonge talenten in de bouw aan te trekken. Niet alleen zoekt de bouw heel wat nieuwe profielen, ook duurt het steeds langer om vacatures in te vullen. Daarom wil de bouw de laatste trends in de sector beter in de verf zetten, alsook haar grote maatschappelijke bijdrage beklemtonen. De eerste kick-off – van het drieluik op 11, 18 en 25 september - gaat integraal over de klimaatuitdaging en de grote rol van de bouw om die aan te pakken. In de volgende edities komen digitalisering en circulair bouwen aan bod. De VCB wil niet alleen de grote werkzekerheid in de sector onderlijnen, maar ook het grote aantal groene jobs in de bouw. De sector zet immers zwaar in op energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, innovatie in groene technieken, circulaire bouwsystemen, high tech enz. Wie dag in dag uit de klimaatuitdaging wil aanpakken en mee onze regio wil klaar stomen voor de toekomst, vindt zeker zijn gading in de bouw.

Nieuwe bouw, nieuwe jobs

De VCB lanceert de campagne #WERFZE om de troeven van de bouw onder aandacht te brengen van jongeren. Een nieuw videoplatform schuift zowel nieuwe jobs als klassieke beroepen in de bouw naar voren. En vestigt de aandacht op het grote maatschappelijke belang van de sector voor o.a. klimaat, digitalisering en de circulaire economie. Om de jongeren doelgericht te bereiken rollen we vanaf nu bovendien een sociale mediacampagne uit. Daarbij vergeten we allerminst de traditionele beroepen in de bouw, die broodnodig zijn, maar brengen we ook profielen en start-ups naar voren die nog te weinig bekend zijn bij het grote publiek. En die in de slipstream zitten van evoluties in de bouw zoals hightech en duurzaamheid.

Daarbij gaat het onder meer om BIM-professionals die digitaal en volledig in 3D het bouwproject voorbereiden, dronepiloten op de werf, installateurs voor smart buildings, specialisten in 3D-betonprinten, metselrobot-operatoren, innovatiecoördinatoren enz. En vooral klimaat en energie zijn niet meer weg te denken bij jobs in de bouw. Zo moeten metselaars nu meer dan ooit oog hebben voor de isolatie in de bouwschil. Bij diverse schrijnwerkberoepen moet er aandacht zijn voor de luchtdichtheid van raam- en deuropeningen. Dakdekkers moeten rekening houden met de isolatie van de daken. Meer dan voorheen moet de onderhoudsvakman instaan voor het onderhoud van de installaties en van de bouwschil.

Technici van studiebureaus, werfleiders, conducteurs en tekenaars zijn cruciaal voor de realisatie van energiezuinige gebouwen omwille van hun rol bij de voorbereiding en bij de uitvoering van projecten Zij moeten de projecten zo detailleren en tegelijk zo op de uitvoering toezien dat de energievereisten en de steeds vaker gecontroleerde luchtdichtheid effectief worden bereikt. Voorts hebben groen in de bouw en waterbeheer de laatste jaren hun opgang gemaakt in de bouw. Aannemers tellen steeds meer groenwerkers in hun rangen om bouwprojecten aanzienlijk van groene accenten te voorzien en om natuurtechnische materialen aan te wenden. Daarnaast focussen milieutechnologen en ingenieurs op duurzaamheid en spaarzaam watergebruik. Vanaf morgen ontdekt u tal van andere voorbeelden op #werfze.



Heel wat vacatures

De Vlaamse Confederatie Bouw stelt al geruime tijd vast dat de sector heel wat vacatures telt die moeilijk ingevuld geraken. Zo steekt het tekort aan werfleiders er bovenuit met meer dan 1.500 vacatures tijdens de laatste 12 maanden terwijl hiervoor amper een 300-tal werkzoekenden beschikbaar waren.

Bovendien gaat het niet alleen om hoger geschoolde profielen zoals werfleider, conducteur, studiebureautechnicus, bouwkundig tekenaar en calculator. Maar het gaat evenzeer om installatieberoepen zoals sanitair installateur, monteur van centrale verwarming, technicus koeltechniek en klimatisatie, onderhoudstechnicus voor verwarmingsinstallaties en installateur van datacommunicatienetwerken. En de meer traditionele bouwberoepen zoals dakdekker, buitenschrijnwerker en kraanbestuurder.

De VCB wil daarom met haar nieuwe campagne #WERFZE het tij keren. Enkel zo kunnen de laatste evoluties in energie, digitalisering, high tech, circulariteit en hergebruik van materialen zich verder doorzetten. Voorts staan we voor een enorme renovatiegolf met een verdrievoudiging van het aantal energetische renovaties om in de klimaatuitdaging het verschil te maken.