Laat je bijvoorbeeld een nieuwbouwhuis bouwen, dan wordt er tegenwoordig gekeken naar hoe duurzaam dat huis gebouwd gaat worden. Zo moet er bij nieuwbouwwoningen (en kantoorgebouwen die groter zijn dan 100m2) een zogeheten MPG berekening worden gedaan. Wat betekent de MPG berekening precies en waarom is het verplicht?
Betekenis MPG berekening: wat houdt deze berekening in?
Rijksoverheid zet in Nederland al jaren in op energiebesparing om zo tegen 2030 met z’n allen maar liefst 11,7% minder energie te verbruiken. Hierbij wordt onder andere de bouw van nieuwbouwwoningen meegerekend. Daar komt de zogeheten MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) bij kijken. Deze berekening geeft aan wat de totale milieubelasting is van de materialen die bij het bouwen van het huis worden gebruikt. Het betreft een belangrijke maatstaf om de duurzaamheid van het gebouw mee aan te tonen. Hierbij geldt: des te lager de MPG is, des te duurzamer het materiaalgebruik en de woning is.Een MPG berekening moet worden uitgevoerd bij alle nieuwbouwhuizen en gebouwen met de functie wonen of kantoor (waarvan een kantoorgebouw minstens 100m2 vloeroppervlakte moet hebben). Sinds 1 juli 2021 is een MPG-score van 0,8 en een score van 1,0 voor kantoren (of kleiner) verplicht bij de aanvraag van een omgevingsvergunning. In andere woorden; is de MPG te hoog dan kan er geen omgevingsvergunning worden aangevraagd en kan de woning of het kantoor niet worden gebouwd. De MPG berekening is dus erg belangrijk.
Zo wordt de MPG van een gebouw berekend
Om een MPG berekening uit te voeren heb je een aantal dingen nodig: plattegronden, doorsneden en gevelaanzichten van het gebouw, detaillering, constructietekeningen en een BENG berekening. Met deze gegevens kan een professional aan de slag gaan met een berekening. De milieubelasting van enkel materiaal wordt uitgevoerd door middel van een LevensCyclusAnalyse (LCA). Dit moet altijd worden gedaan door een professional; een deskundige. Daaruit komt een resultaat met 11 indicatoren voor de milieubelasting van een product of een materiaal en worden samengevoegd tot één waarde: de schaduwkosten. Dit hoeft gelukkig niet bij ieder materiaal elke keer opnieuw worden gedaan.Wil je dit checken, dan kun je terecht in de Nationale MilieuDatabase van Nederland, waar alle informatie omtrent LCA’s wordt verzameld. Weet de deskundige van ieder materiaal dat gebruikt wordt wat de schaduwkosten zijn, dan is de som van al die schaduwkosten de MPG gedeeld door de levensduur en het bruto oppervlak van een gebouw. Kortom: iets wat je echt aan een professional over wil laten. Komt er vervolgens uit dat de berekening niet voldoet? Dan krijg je altijd een korte rapportage waarin wordt toegelicht wat er nog moet veranderen om toch aan die eisen te voldoen. Je hoeft dus niet meteen bang te zijn dat het bouwen van een huis of kantoor niet door kan gaan. Er moeten in zo’n geval alleen wel nog wat aanpassingen worden gedaan.
Verschil Energieprestatie Gebouwen en MilieuPrestatie Gebouwen
Maar is er al niet zo’n regeling omtrent energieprestatie? Dat klopt: al jarenlang wordt er gekeken naar de energieprestatie van gebouwen door middel van de zogeheten Energieprestatie Gebouwen. Hoewel zowel de EPG als de MPG te maken hebben met het milieu verschillen ze toch van elkaar. De EPG heeft namelijk vooral te maken met manieren die je toepast in huis om duurzamer te leven. Denk aan het toevoegen van goede isolatie om zo minder energie te verbruiken en aan het laten plaatsen van zonnepanelen om van groene stroom gebruik te maken. Omdat de EPG steeds lager wordt, kijkt men vaker naar de MPG om te kijken hoe duurzaam een huis echt is.Dat komt omdat er bij een MPG berekening wordt gekeken naar de materialen die worden gebruikt om iets te bouwen. De EPG staat meer voor de stappen die daarna worden ondernomen om duurzamer te leven. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat isolatie en zonnepanelen de EPG verbeteren, maar de MPG verslechteren. Dat heeft te maken met de milieubelasting van het produceren van een zonnepaneel; die ligt hoog. Daarom wordt de MPG ook verhoogd. Kortom: interessant en belangrijk om je eens in te verdiepen wanneer je van plan bent om een nieuwbouwhuis te laten bouwen. Zo weet je een beetje hoe zoiets berekend wordt.