Tuinaanleg en onderhoud

Waar moet je op letten bij het aanleggen van een gazon?

Waar moet je op letten bij het aanleggen van een gazon?
In menig Nederlandse tuin siert een grasmat de tuin. Een goed gazon is multifunctioneel, fris en mooi. Is jouw grasveld aan vervanging toe of wil je deze graag vernieuwen? Dan zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten.

Waar ga je het grasveld leggen?

Indien je kiest voor een nieuw gazon aanleggen, dan is het eerste waar je over na moet denken de plek van het grasveld. Je kunt het beste gaan voor een zonnige plek. De grond moet vochtig zijn, maar het water moet in de winter wel goed weg kunnen zakken. En het is natuurlijk ook wel fijn als je op het grasveld kunt genieten van een zonnetje.

Wat voor soort gras wil je?

Bedenk vervolgens waar je het gras voor gaat gebruiken. Gaan jouw kinderen erop spelen, wil je er vooral liggend op zonnen of is het puur voor de sier? Welk soort grassoort het beste is, hangt af van hoe vaak en hoe intensief je het gras wilt gebruiken. De meest gangbare grassoorten zijn siergras, speelgras en schaduwgras. Schaduwgras is perfect als je grasveld op een minder zonnige plek staat, dit gras groeit namelijk minder goed door zon.

Graszoden leggen of gras zaaien?

Je kunt een gazon op twee manier aanleggen: met graszoden (kant-en-klare grasrollen) of door het zaaien van je tuingras. Graszoden geven meteen een mooi en gelijkmatig resultaat, maar ze zijn wel een stuk duurder. Gras zaaien is ontzettend goedkoop en heeft over het algemeen een betere conditie en levensduur, maar het vergt wel moeite en geduld en het duurt langer voordat je het gazon kunt betreden. Verder loop je bij gras zaaien meer risico dat vogels of onkruid je gazon verpesten. Graszoden kun je in principe het hele jaar aanleggen (behalve als het sneeuwt of vriest), terwijl gras zaaien alleen in het voorjaar of najaar kan.

Een eventuele andere optie is kunstgras. De meeste tuinliefhebbers willen hier niets van weten, maar kunstgras is tegenwoordig nauwelijks meer te onderscheiden van echt gras. Het is daarnaast bijna onderhoudsvrij, je hoeft het tenslotte niet te maaien, sproeien of bemesten. Kunstgras is bovendien het hele jaar door mooi groen en draagt bij aan minder tuinafval.

Bereid de grond voor

Hoe beter de je de grond voorbereidt, hoe mooier de grasmat er straks bij komt te leggen. Haal eerst alle planten en onkruid weg. Egaliseer de grond vervolgens met een hark, zodat deze mooi vlak is voordat je begint met het aanleggen van het gazon. Na het egaliseren doe je er goed aan om de grond te bemesten.

Het leggen van de graszoden of het zaaien van het gras

Het zaaien doe je door de zaadjes gelijkmatig over de grond te verdelen. Dit kun je zowel met de hand als met een strooiwagen doen. Na het inzaaien hark je de grond lichtjes aan (niet te veel). Je kunt het beste zaaien als het niet te hard waait, anders heb je kans dat de zaadjes wegwaaien.

Als je voor graszoden gaat, schat dan eerst in wat de beste plek is om te beginnen. Rol vervolgens de grasmatten uit en zorg ervoor dat deze mooi tegen elkaar aanliggen, zodat er geen naden in de zoden komen te zitten. Druk de graszoden aan en snijd ze vervolgens op maat met een broodmes. Daarna wals je het gazon, zodat de grasmat geheel strak komt te liggen.

Zorg goed voor je grasveld

De sleutel tot een mooi, groen grasveld is het onderhoud. Als je het gras hebt gezaaid, wacht dan met sproeien tot het gras zichtbaar is gegroeid. Zodra dat het geval is, moet je het gras goed nat houden. Wanneer het gras zo ongeveer de tien centimeter heeft bereikt, kun je het voor het eerst maaien. Maai het niet te kort en doe het regelmatig, het liefst een keer per week. Om de mooie groene kleur van het gras te behouden, kun je de grond het beste drie keer per jaar bemesten.

Bij graszoden moet je direct na het leggen beginnen met sproeien. In het begin mag dit gerust twee keer per dag. Het sproeien blijft daarna een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Controleer geregeld het vochtgehalte in de grond, want zowel te veel als te weinig water is niet goed voor een grasveld. Sproei in ieder geval een keer per week. Als het heel warm is, mag het vaker. Daarnaast is het ook bij graszoden belangrijk om het gras minstens een keer per week te maaien en de grond regelmatig te bemesten.