Verbouwen

Waar moet je op letten bij het dragen van een korte werkbroek?

Waar moet je op letten bij het dragen van een korte werkbroek?
Eindelijk! De temperaturen gaan omhoog en je kunt weer heerlijk werken in een korte broek. Stel je voor dat je de hele dag aan het zwoegen en sjouwen bent in een lange, warme werkbroek. Een handige, koele en comfortabele werkbroek zal het leven een stuk makkelijker maken. Er zijn zelfs situaties op te noemen dat een korte werkbroek verplicht is. Toch zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten, voordat jij een korte werkbroek kunt gebruiken. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Welke soorten werkbroeken zijn er?

Er zijn meerdere soorten korte werkbroeken beschikbaar. Hieronder noemen de we drie meest voorkomende:

  • Regenbroeken: we hoeven je niet te vertellen waar deze broeken nuttig voor zijn. Ze houden regen tegen, voor als jij bijvoorbeeld in een stortbui een tuin moet aanleggen.
  • Korte of lange werkbroeken: vaak wordt er een keuze gemaakt tussen een korte en lange werkbroek. Dit is afhankelijk van het risico dat wordt gelopen en bijvoorbeeld het weer.
  • Reflecterende broeken: bij deze broeken is er extra aandacht aan de zichtbaarheid besteed. Zeker wanneer mensen langs een weg werken en het bijvoorbeeld hard regent, dan vallen deze broeken net even wat meer op.

In dit artikel gaan we zoals gezegd dieper in op de korte werkbroeken. Zeker nu de lente is begonnen en de temperatuur gaat stijgen kan het aantrekkelijk worden gebruik te maken van deze broeken. Er zitten echter wel wat mitsen en maren aan.

Een verplichte korte werkbroek

Zoals hierboven benoemd kan het voorkomen dat het dragen van een korte werkbroek verplicht wordt. Uiteraard is dit afhankelijk van de gemaakte risicoanalyse. Maar zelfs als er geen problemen om de hoek liggen qua hygiëne of veiligheid, dan kan een werkgever jou nog altijd verplichten een korte broek te dragen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen als het gaat om de herkenbaarheid van jouw werkoutfit. Let echter wel op dat de veiligheid boven alles gaat.

Wanneer draag je een korte werkbroek?

Voordat werknemers naar een klus worden gestuurd, wordt er altijd een RI&E uitgevoerd. Dit staat voor een Risico Inventarisatie & Evaluatie. Uit dit onderzoek zal uiteindelijk blijken of je tijdens een klus wel of geen korte werkbroek mag dragen. Hierin komen een aantal aspecten naar voren. Het kan gaan over de vraag of werknemers in aanraking komen met chemische of biologische stoffen. Of bijvoorbeeld over het werken met hete materialen. Je kunt je voorstellen dat als jij met loeiheet ijzer werkt, dat het niet fijn is om hier met je blote benen in de buurt te staan. Een laatste punt wat van belang is, is het de vraag of er wordt gewerkt met scherpe materialen.

Bovenstaande drie aspecten zijn belang als het gaat om het werken met een korte werkbroek. Uiteindelijk is de veiligheid het belangrijkste. Het is hierbij niet wenselijk dat jij je benen kunt verbranden of bijvoorbeeld openhalen aan scherpe materialen. Het antwoord op de genoemde vragen moet dan ook altijd ‘nee’ zijn. Wanneer er één vraag met ‘ja’ wordt beantwoord, dan betekent dit dat het risico simpel te groot is.