Gereedschap

Waar moet je op letten bij het kiezen van een afkortzaag?

Waar moet je op letten bij het kiezen van een afkortzaag?
Foto: gereedschap-expert.nl
Een afkortzaag is een bijzonder handig gereedschap om in huis te hebben, of je nu een fervent klusser bent of niet. De naam zegt het al: deze zaag gebruik je voor het afkorten van materialen. Wil jij een afkortzaag aan je verzameling toevoegen? Dan is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het aanbod is namelijk enorm. Met onderstaande tips weet je waar je op moet letten bij het kiezen van een afkortzaag.

Wat is een afkortzaag precies?

Allereerst is het goed om te weten wat een afkortzaag nu eigenlijk precies is en kan. Een afkortzaag is een gemotoriseerde machine met een cirkelvormig zaagblad. Het staat ook wel bekend als verstekzaag. Deze zaag is bedoeld voor klussen die je niet met de hand kan zagen. Je zaagt er verschillende materialen op maat mee, bijvoorbeeld hout, metaal en kunststof. Maar let op: je kunt er geen staal mee zagen. Het fijne aan een afkortzaag is dat je er precies en snel mee kunt zagen. Het is daarom het perfecte gereedschap voor het zagen van bijvoorbeeld balken of plinten.

Voor wat en hoe vaak ga je de afkortzaag gebruiken?

Het eerste wat je je af moet vragen bij het kiezen van een afkortzaag, is waar je hem precies voor wilt gebruiken. Heb jij één, niet al te grote klus waar je een afkortzaag voor nodig hebt en verwacht je dat hij daarna stof gaat vangen in de schuur? Dan heeft het misschien niet zo’n zin om een riant bedrag neer te leggen en volstaat een budgetvariant prima. Maar als je verwacht de afkortzaag fanatiek te gaan gebruiken, dan kan het geen kwaad om te investeren in een duurder exemplaar. Ook voor een hele grote klus – bijvoorbeeld als je gaat verbouwen - is het verstandig niet voor de allergoedkoopste te gaan.

Het vermogen

Het zal geen verrassing zijn, maar het vermogen speelt een grote rol in het verschil tussen de afkortzagen. Er liggen tal van afkortzagen in de schappen die heel fijn zijn voor de portemonnee, maar die hebben vaak wel een lagere wattage. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar dat hangt helemaal af van wat je er mee wilt doen en hoe vaak je hem wilt gebruiken. Pas wel op om alleen maar op vermogen te letten, het betekent namelijk niet altijd dat je dieper zaagt. Dit heeft meer te maken met het zaagblad dan met het vermogen.

De functies van de afkortzaag

Bij het kiezen van een afkortzaag is het handig om op de functies te letten. Welke functies heeft de beoogde zaag en in hoeverre heb je deze écht nodig? Zo maak je met een trekfunctie het bereik van de afkortzaag groter. Het is daarom ideaal voor het zagen van grote en brede objecten. Daarnaast hebben sommige afkortzagen een lasergeleider. De laser laat precies zien waar je moet zagen, waardoor je kaarsrecht kan zagen. Als precisie belangrijk is bij jouw klus, doe je er goed aan om voor een afkortzaag met een laserfunctie te gaan.

Ook heb je afkortzagen met stofafzuiging, waar je een stofzak of stofzuiger aan kunt sluiten. Je rekent meteen af met stofresten en bespaart jezelf dus een flinke schoonmaakbeurt. Tot slot heb je afkortzagen met onderstel, waardoor je op de perfecte hoogte kunt werken zonder je rug te moeten buigen. Je behoedt je rug zo van een vervelende rugpijn, dus deze functie is zeker aan te raden als je de afkortzaag vaak gaat gebruiken.

Het zaagblad

Het zaagblad is een onmisbaar accessoire van een afkortzaag. Het is net zo belangrijk om het juiste zaagblad te kiezen als de juiste afkortzaag. Er past namelijk maar één maat op elke afkortzaag. Is het zaagblad te groot of klein voor jouw specifieke afkortzaag, dan zal dat simpelweg niet passen.

Wel kun je een keuze maken in onder andere de diameter, het aantal tanden, het materiaal waar je het voor gebruikt en de kwaliteit. Over het algemeen geldt: hoe meer tanden, hoe fijner de afwerking. Wel is een zaagblad met veel tanden duurder en duurt het zagen langer. De diameter kies je op basis van hoe groot het object is dat je wilt zagen. Het formaat bepaalt de maximale diepte van de zaagsnede.