Nieuwbouw

Waarom een bezonningsstudie nodig is bij verbouwing of nieuwbouw

Waarom een bezonningsstudie nodig is bij verbouwing of nieuwbouw
In de hoogtijdagen van de lockdown steeg het aantal Nederlanders dat besloot zijn of haar huis te verbouwen enorm. Dat is te zien aan hoeveel aanvragen er werden gedaan voor een hypotheek voor een verbouwing; dat bleek maar liefst 128% hoger te zijn dan voor de pandemie.

Ook nu kan het lonen om je woning te verbouwen wanneer je meer ruimte wil of wanneer je de waarde van je huis omhoog wil krikken. Bij eventuele (ver)bouwplannen is het handig om rekening te houden met een zogeheten bezonningsstudie. Wat zo'n studie precies inhoudt en wanneer je een bezonningsstudie nodig hebt, lees je in dit artikel.

Bezonningsstudie: wat is dat precies?

Bij een bezonningsstudie, ook wel een bezonningsonderzoek genoemd, wordt er gekeken naar de schaduwvorming van een nieuw gebouw of van een bestaand gebouw na een verbouwing. Een nieuwbouwwoning of een verbouwing van een bestaand object waarbij de bouwvolumes net even anders zijn dan voorheen het geval was heeft invloed op de bezonning van de omgeving, zoals het zonlicht op en bij omliggende woningen en/of openbaar gebied.

Omdat dag- en zonlicht goed zijn voor het welzijn van de mens is dit een belangrijk onderdeel om naar te kijken wanneer je gaat verbouwen of wanneer je een nieuwbouwwoning laat bouwen. Mensen hebben namelijk recht op daglicht en zonlicht in hun leefomgeving. In Engeland heeft men hier zelfs een pakkend begrip voor, namelijk 'the right of light'. Ook in Nederland wordt er streng naar gekeken: iedere gemeente heeft eigen regels (volgens TNO-normen) omtrent het minimaal aantal zonuren/bezonningsuren voor huizen.

Wanneer moet je een bezonningsonderzoek aanvragen?

Heb je een bezonningsstudie nodig? Er zijn verschillende gevallen waarin je vanuit de gemeente verplicht bent om een bezonningsstudie uit te laten voeren. Maar: dat hoeft niet altijd zo te zijn. Er kunnen ook andere redenen zijn waarom je zo'n onderzoek in de vorm van een diagram of een 3D-model moet regelen. Denk onder andere aan:

  • Je wil een nieuwe woning kopen en vooraf al weten hoe de zon en de schaduw vallen in en rondom het huis. Met zo'n onderzoek kom je er bijvoorbeeld achter waar je het langst van de zon kunt genieten en waar je eventueel zelf wat moet doen aan het creëren van extra inval van daglicht.
  • Wil je je woning verbouwen en kies je voor een aanbouw of uitbouw? In dat geval kan de gemeente je vragen om eerst een bezonningsonderzoek in de vorm van een bezonningsdiagram uit te laten voeren. Daarmee kan er gecontroleerd worden of omliggende woningen niet (veel) moeten inleveren op daglicht.
  • Natuurlijk kun je sowieso een bezonningsstudie aanvragen wanneer je in goed overleg met je buren wil kijken wat jullie bouwplannen gaan zijn op de omgeving. Zo kun je direct zien wat een verbouwing doet met de schaduw en het zonlicht in eigen tuin en woning.

Je ziet als je je er even in verdiept dat er binnen dit onderwerp ook veel gebruikt gemaakt wordt van het begrip 'schaduwberekening'. Hoewel deze termen vaak naast elkaar worden gebruikt, zijn het woorden met dezelfde betekenis. Het verschil zit hem in het doel: bij een schaduwberekening wordt gekeken naar de hoeveelheid schaduw en bij een bezonningsstudie wordt gecontroleerd hoeveel zonlicht er aanwezig is.