Isolatie

Waarom je best niet langer wacht om jouw dak te isoleren

Waarom je best niet langer wacht om jouw dak te isoleren
De herfst heeft al een tijdje zijn intrede gedaan en nu komt ook de winter eraan. De temperaturen dalen en de energiefactuur schiet terug de hoogte in. Een goed geïsoleerde woning kan je echter helpen de verwarmingskosten te drukken. Dakisolatie is hiervoor een van de meest rendabele ingrepen. En dankzij de premies van de Vlaamse overheid haal je er nog een extra financieel voordeel uit! Wees er echter snel bij want vanaf 2017 worden de premies hervormd. Bovendien is dakisolatie verplicht vanaf 2020 voor elke woning. Ontvang vrijblijvend meer informatie over dakisolatie.

Profiteer nu nog van de premies

Normaal gezien verviel de fiscale aftrek voor dakisolatie op 1 januari 2017, maar door de vele bijkomende aanvraagen klaagden dakwerkers dat ze veel klanten moeten teleurstellen. Hiervoor heeft Bart Tommelein nu een overgangsmaatregel in het leven geroepen. Wie nog voor het einde van dit jaar een bestelling plaatst en een voorschot betaalt kan nog genieten van het fiscaal voordeel voor dakisolatie tot 3070 euro. Voorwaarde is wel dat alle facturen ten laatste op 31 december 2017 voldaan zijn.

Als je dakisolatie laat plaatsen door een gecertificeerde aannemer dan kan je momenteel ook nog genieten van de volgende premies:

  • Een premie van de netbeheerders van minimum 6 euro per vierkante meter die kan oplopen tot 8 euro per vierkante meter.
  • In een aantal gemeenten kan je een gemeentelijke of provinciale premie krijgen voor dakisolatie.
  • Bepaalde huurders kunnen genieten van een sociale dakisolatiepremie.
  • Wie naast dakisolatie ook zijn dak of een deel van zijn dak vernieuwt, kan ook in aanmerking komen voor een verberteringspremie. Je woning moet dan wel minstens 25 jaar oud zijn en je inkomen mag niet hoger zijn dan een vastgelegd bedrag.

UPDATE: Extra voordeel voor wie een totaalrenovatie doet

Op vrijdag 7 oktober heeft de Vlaamse regering besloten om wie grondig renoveert een korting te geven op de onroerende voorheffing. Wie 75% van de buitenschil van zijn huis isoleert (dak, muren en vloer) krijgt dus een korting op de onroerende voorheffing. In sommige gevallen kan die onroerende voorheffing zelfs volledig wegvallen. Op deze manier wil de Vlaamse regering een totaalrenovatie belonen en woningen energiezuiniger maken. De maatregel geldt voor alle stedenbouwkundige aanvragen vanaf 1 oktober 2016.

Waarom je best niet langer wacht om jouw dak te isoleren

Plat of hellend dak?

Je kan zowel een plat als een hellend dak laten isoleren. Het isoleren van een plat dak vergt wel een totaal andere aanpak dan deze bij een hellend dak. Bij platte daken dien je altijd rekening te houden met opstaande randen, de waterafvoer, enz. Hoe je een hellend dak isoleert hangt dan weer af van de opbouw van jouw dak. Ook het feit of je de ruimte onder het dak wil gebruiken of niet speelt hier een belangrijke rol in. Zo volstaat het om de zoldervloer te isoleren als je de ruimte niet gebruikt.

Conclusie: isoleren doe je best nog voor 2017

Een goed geïsoleerde woning verbruikt minder energie, want je moet minder verwarmen en er is geen of minder warmteverlies. Hierdoor bespaar je direct op jouw energiefactuur. Daarnaast stijgt jouw woning ook nog eens in waarde en is isolatie geluidsabsorberend en onbrandbaar.

De boodschap is overduidelijk: mensen die hun dak dit jaar nog laten isoleren krijgen premies en een fiscale aftrek. Als je het nu dus niet doet, dan riskeer je later veel meer te betalen. Zeker als je weet dat vanaf 2020 elke woning verplicht moet beschikken over dakisolatie. Klik hieronder vrijblijvend voor meer informatie.

Waarom je best niet langer wacht om jouw dak te isoleren