Energie

Waarom je energierekening duurder wordt

Waarom je energierekening duurder wordt
Het is een gekkenhuis op de gasmarkt; zowel bedrijven als huishoudens in Nederland en België gaan vanaf dit jaar al flink meer betalen voor hun energierekening. In een jaar tijd is de gasprijs met 600% tot 800% gestegen en de verwachting is dat deze stijging nog wel even zal duren. Ook de olieprijs is net als de gasprijs in korte tijd enorm gestegen - iets dat je waarschijnlijk nu al merkt wanneer je van energiecontract switcht. In dit artikel lees je meer over waarom je energierekening een stuk duurder uit gaat vallen.

Hogere gasprijzen door krapte

Maak je thuis of op de zaak gebruik van grijze stroom, dan maak je gebruik van gas of olie. Grijze energie wordt namelijk opgewekt uit fossiele brandstoffen, waaronder gas, steenkool en aardolie. Gas en olie zijn de laatste maanden behoorlijk duurder geworden. Dat ligt vooral aan de krapte op de olie- en gasmarkt. Het economische herstel na de wereldwijde coronacrisis is sneller gegaan dan vooraf verwacht werd. Hierdoor steeg de vraag naar olie en gas binnen korte tijd enorm; de prijs van gas is zelfs acht keer zo duur als in 2020. Daarnaast heeft het tekort aan gas te maken met twee andere factoren:

  • In Nederland wordt gas voornamelijk uit de grond in Groningen gehaald. De laatste jaren zijn er echter veel aardbevingen in Groningen te vinden door deze gaswinning. Daardoor raken woningen beschadigd, waardoor er daar minder gas uit de grond mag worden gehaald.

  • Groningen is niet de enige plek waar Nederland gas vandaan haalt. Ook profiteren we van gas uit het buitenland, waaronder uit Rusland. Rusland levert steeds minder gas aan Nederland waardoor de gasprijs omhoog gaat. Dat merk je op je energierekening wanneer de energie die je gebruikt afhankelijk is van gas.

Energierekeningen zullen waarschijnlijk blijven stijgen

Experts verwachten dat je energierekening de komende jaren zeker niet goedkoper gaat worden. Dat geldt ook voor andere belangrijke factoren die in het dagelijks leven een belangrijke rol spelen, zoals de olieprijs en zelfs de koperprijs. De prijs van koper is de laatste tijd al enorm gestegen door de toenemende vraag naar duurzame energietoepassingen. Voor het opwekken van groene stroom door hernieuwbare bronnen zoals de wind en de zon is het metaal koper nodig. Koper bevat diverse eigenschappen die nodig zijn voor dergelijke duurzame processen. Dat betekent dat de prijs van groene stroom ook kan gaan stijgen, wanneer de toegang tot koper beperkter wordt.

Wat betreft de grijze energierekening zal de nadruk de komende jaren (blijven) liggen op energietransitie. Het wereldwijde streven is er om uiteindelijk volledig van het gas en olie af te gaan wanneer het om energieproductie gaat. Nederland ligt in vergelijking met andere landen in Europa op het moment nog een beetje achter wanneer het gaat om duurzame energie. In andere landen die al wel verder zijn, zoals Duitsland, zien we dat de energieprijzen door de komst van groene stroom juist hoger zijn gaan liggen. De kans is groot dat ditzelfde ook in Nederland gebeurt, wat we uiteindelijk terug gaan zien in onder andere de gasprijs, olieprijs en koperprijs.