Verwarming & Sanitair

Waarom zou je je water verzachten

Waarom zou je je water verzachten
Het grondwater in Nederland en België is overal anders. In de ene streek kan het water superzacht zijn, terwijl het een paar gemeentes verderop echt hard is. Hard en zacht zijn vrij vreemde termen voor water, want het ene voelt niet harder aan dan het ander. Toch kan hard water veel schade berokkenen aan je apparaten in huis. Meer nog dan de prijs van een waterverzachter is. Gun je huishoudelijke apparaten een lang leven met zacht water.

Hard water: waar komt het door

De term hard water heeft te maken met hoeveel calcium en magnesium er in het water zit. Deze mineralen komen van nature voor in het water, omdat ze zich in gesteentes bevinden in de aarde. Het grondwater loopt langs deze stenen en neemt zo de mineralen mee. Hoe meer van deze elementen in het water zitten, des te harder is het. Als je hard water in de woning hebt, dan zie je dat snel aan de witte kalkafzettingen die bijvoorbeeld op de kraan en douchekop ontstaan.

Waterwinning uit de grond

Het drinkwater en water wat we gebruiken om mee te douchen, wordt op verschillende plekken van het land gewonnen. Deze lokale waterwinning zorgt er wel voor dat dus in het ene deel van het land het water harder kan zijn dan in een ander deel. Het kan zelfs per woonplaats verschillen. Dat heeft nu eenmaal te maken met de hoeveelheid calcium en magnesium in de grond.

Kalkaanslag; slecht voor huishoudelijke apparaten

Hard water kan schadelijke kalkaanslag veroorzaken. Tijdens het verwarmen van hard water ontstaat er het zogeheten ketelsteen in huishoudelijke apparaten. Dit ketelsteen zet zich vast op de verwarmingselementen, waardoor deze minder goed werken. Hierdoor is er steeds meer energie nodig om het water te kunnen verwarmen in het koffiezetapparaat, de waterkoker, vaatwasmachine, wasmachine, boiler en geiser. Hierdoor ontstaat er meer kalkafzetting. Dit cirkeltje zet zich net zo lang voort, totdat het apparaat de geest geeft. In de badkamer laat verwarmd water kalkaanslag achter. Dit ontstaat nadat het warme water is verdampt.

Ontkalken

Het is daarom geen overbodige luxe om huishoudelijke apparaten regelmatig te ontkalken. De waterkoker, het stoomstrijkijzer en koffiezetapparaat kun je uitkoken met schoonmaakazijn. Of doe een speciaal wasmiddel in de (vaat)wasmachine om kalkaanslag te voorkomen. Ook zijn er speciale schoonmaakmiddelen te koop die op vriendelijke wijze de kalkaanslag in de badkamer verwijdert. Zo kun je je woning kalkvrij maken in een handomdraai. Maar er is nog een optie.

Waterverzachter

Verzacht het water met een waterverzachter. Het is gemakkelijk om de waterhardheid te bepalen door informatie op te vragen bij de aanbieder van drinkwater in je woonplaats. Zij hebben alle gegevens. Is het water erg hard, dan kun je kiezen voor een waterverzachter of waterontharder. Dit is een apparaat die het water wat uit de kraan komt verzacht, zodat het een stuk vriendelijker is voor je huishoudelijke apparaten. Er zijn verschillende soorten te koop. Ze werken allemaal hetzelfde, maar de een heeft meer onderhoud nodig dan de ander.