Verwarming & Sanitair

Wandverwarming, efficiënte remedie tegen vocht en schimmel

Wandverwarming, efficiënte remedie tegen vocht en schimmel
Ongeveer 18% van de woningen in Vlaanderen heeft te kampen met vochtproblemen, dé grote boosdoener bij schimmelvorming . Met alle nare gevolgen van dien op het vlak van interieurschade, wooncomfort en gezondheid. Specialist in oppervlakteverwarming VIEGA toont aan hoe wandverwarming bijdraagt tot een blijvende oplossing, hoe het systeem centen en het milieu spaart, en hoe de gelijkmatige warmte het comfort vergroot. De eenvoudige en flexibele montagetechniek voor zowel nieuwbouw als renovatie heet VIEGA Fonterra.

Vocht in de woning kan tal van oorzaken hebben: bouwvocht dat niet goed uitdroogt, opstijgend bodemvocht, slechte isolatie, overvloedig hemelwater dat niet snel genoeg de grond intrekt of doorslaat via de buitenmuren, zelfs verkeerd gelegde of kapotte pannen, dakgoten en daken geven vochtoverlast. En ten slotte de mens zelf: via transpiratie, ademen en huishoudelijke activiteiten wordt er per dag gemiddeld ongeveer 15 liter waterdamp geproduceerd in de woning. Door een goede ventilatie lost dit probleem zich vanzelf op, maar zonder grondige aanpak zal het zich blijven herhalen.

Een bijzonder gevaar bij vochtvorming is schimmel. Schimmel tast de binnenafwerking aan, trekt ongedierte aan en verspreidt allergenen en kwalijke geuren. De gevolgen bij respiratoire klachten, reumatische aandoeningen zijn niet van de minste. Meest voorkomende plaatsen zijn hoeken tussen venstermuren en vloer, achter kasten die tegen een buitenmuur geplaatst zijn en thermische bruggen (koudebruggen).

Droge en warme muren zijn schimmelvrij
Met verwarmde muren neem je eenvoudig de belangrijkste oorzaak van schimmel weg: te veel vocht. Massieve, holle of houtconstructies: elke muur is geschikt om wandverwarming te installeren, net omdat het systeem zo flexibel is. Twee grote voordelen springen daarbij meteen in het oog:

Eén: er wordt gewerkt met veel lagere aanvoertemperaturen, wat een pak energie bespaart. Twee: er ontstaat een gelijkmatige warmte die - in vergelijking met de stralingswarmte van de traditionele radiator – als veel aangenamer wordt ervaren.
Bovendien kan de wandverwarming via een regelstation eenvoudig in wisselwerking staan met bestaande radiatoren en werkt het optimaal in combinatie met vloerverwarming. Tot slot behaal je met extra, dampdoorlatende isolatie in de onderbouw van het systeem een perfect resultaat op lange termijn.



Flexibel gemonteerd, snel en schoon
Wandverwarming is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen om op de juiste onderbouw te afgestemd:

Fonterra Side 12 (‘droog’ systeem)
Dit systeem van voorgemonteerde systeemelementen (indien gewenst in verschillende afmetingen), wordt rechtstreeks op een onderconstructie bevestigd en eenvoudig met elkaar verbonden. Deze werkwijze garandeert natuurlijk een maximale tijdswinst.

Fonterra Side 12 Clip (‘nat’ systeem)
Dit systeem is bedoeld voor natte bouw en de montage tegen massieve wanden uit steen, beton, zandsteen enz. Met de klemrails wordt de zeer flexibele Polybuten-buis eenvoudig op de massieve wand aangebracht en meandervormig bevestigd. Aansluitend kan de wand worden bepleisterd.