Bouwmaterialen

Wat-delen? Rabatdelen!

Wat-delen? Rabatdelen!
Ook al ben je wellicht helemaal niet bekend met de naam, je hebt ze zeker weten ooit gezien in je leven. Dat geldt wel voor meer zaken waarvan je de naam niet kent, omdat je ze nooit aan hoeft te wijzen of er zelf een term voor hebt verzonnen. En da’s heel normaal. Maar het gebeurt zelfs met fenomenen die heel vaak worden toegepast en behoorlijk populair zijn! Dat geldt dan dus ook voor rabatdelen. Dit artikel zet deze onderdelen volop in de schijnwerpers, zodat je er straks al je vrienden van alles over kunt vertellen. En meteen kunt beginnen met het bouwen van de mooiste schuttingen, schuren en blokhutten!

Wat houden rabatdelen dan precies in?

Rabatdelen zijn planken met een zeer specifiek profiel. De onderkant heeft een inkeping over de hele lengte, terwijl de bovenzijde een opstaande rand heeft, die precies in eerder genoemde inkeping past. Van een andere plank dan, natuurlijk. Het stapelen van de segmenten wordt ook wel ‘potdekselen’ genoemd. Uiteindelijk heb je dan een profiel van houten planken die zo aangesloten zijn dat het lijkt op een verzameling langwerpige dakpannen. Dit is een oude techniek die vandaag de dag nog steeds vaak wordt toegepast.

Waar dan?

Kijk om je heen, zouden we zeggen! Rabatdelen vormen de basis van schuttingen, schuren, blokhutten en andere constructies van hout. De planken in dit model die je bij je bouwmarkt haalt, zijn van de hoogste kwaliteit en ook nog eens zeer duurzaam. Zo kun je nog heel lang van je zelfgemaakte constructie genieten!

Wat zijn de voordelen van rabatdelen?

Het ziet er prachtig uit, da’s voordeel #1. Bovendien zorgt hun schuine vorm voor optimale afwatering. Daar komt nog eens bij dat er geen ruimte zit tussen de plank en de stijl waar deze tegenaan zit. Zo hebben regen en wind geen schijn van kans om door te dringen tot de wand! De gedetailleerde afwerking helpt tevens bij het waarborgen van je privacy. Geef pottenkijkers geen kans!

Heb ik nog keuze op het gebied van kleur?

Absoluut! Zo zijn er onder andere rabatdelen in het zwart verkrijgbaar, evenals antraciet, grijs, wit, zandsteen, naturel, Scandinavisch rood en crème. Schaf ze aan, zaag ze op maat, zet je constructie in elkaar en geniet van het resultaat van je harde werk!