Vastgoed

Wat doe je met €10.000 spaargeld?

VTM en financieel brein Paul D’Hoore voelden enige tijd geleden zes banken aan de tand met één vraag: wat doe je met 10.000 euro spaargeld? Uit de antwoorden van de banken distilleerden ze een top zes van verstandige manieren om je spaargeld te laten renderen. Met stip bovenaan in de top zes staan aandelen en obligaties. Dat hoeft niet te verbazen: beide hebben een groter financieel voordeel dan je spaargeld laten verkommeren op een spaarboekje. Met aandelen loop je natuurlijk altijd een zeker risico. De banken voorspellen dan weer wel een stijging van 7% op Belgische aandelen, en zelfs 10% op Europese. Obligaties geven je dan weer een vast rendement en de absolute zekerheid dat je je kapitaal na een bepaalde periode terugverdient. Denk maar aan de immer populaire staatsbons.

Een paar alternatieven

Na de aandelen en de obligaties komen het spaarboekje en vastgoed. Verrassend genoeg raden de banken eerder aan om je spaargeld op een spaarboekje te laten staan, dan het te investeren in een woning. Helemaal onderaan het lijstje volgt investeren in goud – dat een erg laag rendement heeft – en in grondstoffen, kunst of antiek.

En vastgoed dan?

Is vastgoed dan echt een slechte investering geworden? Dat zal veel Belgen verrassen, want de spreekwoordelijke baksteen in de maag hebben we nog steeds. De voorzichtigheid van de banken heeft vooral te maken met de vooruitzichten van de vastgoedmarkt: door de hervorming van de woonbonus ziet het er niet zo best uit voor de woningprijzen. Op je woning maak je dus de eerstkomende tijd eerder verlies.

Een belangrijke kanttekening: investeren in je eigen woning blijft natuurlijk wél verstandig. Vooral energiebesparende maatregelen – die door de overheid worden aangemoedigd met allerlei premies – zijn een goed idee. Je doet er op korte termijn je voordeel mee door een dalende energiefactuur en op lange termijn wordt je woning interessanter voor potentiële kopers, hopelijk in betere tijden.