Algemeen

Wat is Skinroofing?

Regenwateropslag en –hergebruik is al enkele jaren een verplichting in Vlaanderen. Vaak moet voor die opslag of buffering kostbare grond worden opgeofferd. Met Skinroofing biedt CPE een interessant alternatief om het water op het dak te bufferen en de kostbare grond waardevollere bestemmingen te geven.

Opbouw
Skinroofing is een gecontroleerde regenwateropslag voor platte daken. Het systeem houdt een dunne laag regenwater vast, verspreid over het volledige dak – of indien gewenst een deel ervan. Zo krijg je als het ware een dunne regenwatertank over de volledige oppervlakte van het platte dak.

Om het water op te kunnen slaan, wordt op de dakhuid een absorberende mat geplaatst. Deze gedraagt zich als een natte dweil waarin het water wordt gebufferd.
De mate waarin de absorberende mat het water opslaat, kan nauwgezet worden bepaald. De dakafvoer is immers uitgerust met een sensorgecontroleerde afsluitklep. Deze laat toe het waterniveau te sturen. Hierdoor kan het systeem zowel op nieuwe als bestaande daken worden geplaatst.

Het afgevoerde water kan worden opgeslagen in een (ondergrondse) buffertank. Wanneer het waterpeil op het dak voldoende is gedaald, kan het water in de tank weer naar het dak worden gepompt. Zo wordt het opnieuw beschikbaar voor hergebruik.



Nederlandse innovatie
Skinroofing is een innovatief systeem dat werd ontwikkeld en beschermd door het Nederlandse Green Consult. De Technische Universiteit Eindhoven heeft het concept uitvoerig bestudeerd en geperfectioneerd.

Joosten Kunststoffen heeft de productontwikkeling/prototyping en verdere R&D gedaan en zal ook de totale productie op zich nemen.
CPE wordt exclusief verdeler van het concept in België. Het bedrijf zal de studie, werfopvolging en begeleiding in de plaatsing van het systeem verzorgen.


Voordelen
Het gebruik van Skinroofing biedt tal van voordelen. Door het regenwaterhergebruik, verlaagt de factuur voor drinkwater. Hierdoor wordt ook het risico op waterschaarste in de zomer verlaagd.

Een ander voordeel is dat de riolen ontlast worden en de werking van de waterzuiveringsstations niet gehypothekeerd wordt door de aanvoer van een overvloed aan zuiver water.
De Skinroofing-opbouw verbetert verder de akoestische en thermische isolatie van het dak.

Het gebufferde water kan zelfs actief worden gebruikt voor de koeling van het gebouw, dit via de vloerverwarming of het klimaatplafond.
Tot slot bevordert het systeem de brandveiligheid. Net als voor groendaken zijn er subsidies mogelijk voor de plaatsing van Skinroofing.

EPDM
Als waterdichtingslaag onder het Skinroofing-systeem wordt Firestone RubberGard EPDM gebruikt. Dit omdat het materiaal de beste garanties op waterdichtheid biedt. Bovendien is het ook een ecologische oplossing.

Het verschil met het klassieke groendak
Skinroofing is geen groendak. Dit laatste heeft een esthetisch-ecologische oorsprong, terwijl Skinroofing zich beperkt tot de essentie van regenwateropslag.
Skinroofing bevat dan ook geen wortelhoudende lagen waardoor de beschikbare hoeveelheid regenwater permanent hoog en optimaal beheersbaar is.
Skinroofing is wel perfect verenigbaar met groendaken. Eén zone van het dak kan worden uitgerust met een groendak, de andere met Skinroofing.
Op industriële en openbare gebouwen waar geen behoefte is aan de visuele voordelen van een groendak, biedt Skinroofing een goede uitkomst.