Woonleningen

Wat is een kredietakte en waarop moet je letten?

Misschien heb je jarenlang gezocht naar hét perfecte appartement. Of bezocht je maar enkele huizen en heb je onmiddellijk beslist? Hoe je het ook bekijkt, een eigen woning aankopen is een grote beslissing. De meeste mensen kopen maar een of enkele keren in hun leven een huis. Je informeert je dus maar beter grondig vooraleer je de stap zet. Misschien heb je al een aardig centje bijeengespaard? Sowieso zul je, net zoals de meeste mensen, bij het kopen van een woning een hypothecaire kredietakte nodig hebben. We zetten alles voor je op een rijtje.

Welke kosten komen kijken bij het kopen van een huis?

Een huis kost vaak al een aardige duit. Daarbovenop komen nog enkele kosten waarmee je rekening moet houden om te bepalen welk bedrag je zult lenen.

  • Notariskosten:
    Je zult registratierechten moeten betalen. Deze liggen tussen de 5% (klein beschrijf) en 12,5% (in Brussel) van de aankoopprijs van het huis. Daarbovenop komt nog het ereloon van de notaris.

  • Renovatiekosten
    Veel kans dat je huis niet 100% af is – of naar jouw smaak ingericht. Je rekent het best bovenop de aankoopprijs een bepaald budget voor opknapwerk.

  • De kosten van de hypothecaire kredietakte
    Het openen en registreren van een kredietakte bij de bank kost ook geld. De prijs is afhankelijk van de waarde van het huis, maar je houdt toch het best rekening met een kost van een paar duizend euro.

Wat is een kredietakte?

Om al deze kosten te financieren, zul je bijna onvermijdelijk een hypotheek of lening nodig hebben. De hypotheek moet gevestigd worden via een notariële akte: de hypothecaire kredietakte. De notaris zal de hypotheek, die je met de bank afspreekt, dus inschrijven. Je spreekt met de notaris een moment af voor de ondertekening. De notaris leest dan de akte voor en wijst je op je rechten en plichten. Van zodra je je handtekening zet, is je woonlening een feit!