Duurzaam Bouwen

Wat is een passiefhuis?

20% van de wereldbevolking verbruikt 80% van de energievoorraden. Vind jij dat logisch? De oplossing zit ‘m in comfortabeler, goedkoper en energiezuiniger bouwen en wonen. Een passiefhuis is een mooi voorbeeld van deze manier van duurzaam bouwen.
Een passiefhuis is een heel goed geïsoleerde woning met een uitstekend energiepeil. Het Passiefhuis-Platform heeft enkele voorwaarden opgelijst waaraan een woning moet voldoen om een certificaat voor passiefhuis te behalen. Isolatie en luchtdichtheid zijn hierbij doorslaggevende factoren. Andere kenmerken van een passieve woning zijn de isolatiewaarde, dat is een K-peil van 15, en een E-peil of energiepeil van 45. De afgelopen vijf jaar zijn er in België een kleine 800 passiefhuizen gebouwd, volgens het Passiefhuis-Platform.

Er wordt de laatste tijd nogal gegoocheld met termen als ‘passiefhuis’, ‘lage energiewoning’, ‘bijna energieneutrale woning’ of ‘nulenergiewoning’. Ze betekenen echter niet hetzelfde. Een lage energiewoning is ook goed geïsoleerd, maar heeft iets hogere isolatiewaarden of een hoger energiepeil. Een energieneutrale of nulenergiewoning voorziet zichzelf volledig van energie met zonnepanelen, een eigen windmolen of een biogenerator.

Passief wordt de norm?
Volgens een recente Europese richtlijn moeten nieuwe gebouwen – ook kantoren, fabrieken en scholen - 'bijna energieneutraal' zijn vanaf 2021. Europa wil haar CO2-uitstoot met 20% zien dalen en daarom mogen woningen nauwelijks nog energie verbruiken. België heeft namelijk een oud gebouwenpatrimonium, verantwoordelijk voor een woningenergiegebruik dat maar liefst 72 procent hoger ligt dan het Europese gemiddelde. Bovendien kent ons land een hardnekkige traditie van alleenstaande woningen, wat tot grote warmteverliezen leidt.

Passiefhuizen zijn daarom ongetwijfeld een mooi streefdoel, maar toch vrezen veel mensen vrezen dat dit een kostelijke affaire zal worden die niet binnen ieders bereik ligt. Bedrijven uit de bouwsector gaan dan ook met man en macht op zoek naar nieuwe innovatieve materialen en oplossingen. Ook de internationale markten geven in elk geval een overtuigend argument om mee in dit energiezuinig project te stappen: door de steeds maar stijgende olieprijzen, worden passiefhuizen opeens een stuk interessanter. Op termijn betaalt de investering zichzelf namelijk terug door minder olie- en gasgebruik, betere ventilatie en recuperatie van restwarmte.