Nieuwbouw

Wat is weerverlet en word je er voor vergoed?

De winter staat weer voor de deur en tal van bouwwerven kunnen vertraging oplopen door ‘weerverletdagen’. Weerverletdagen zijn dagen waarop er niet gewerkt wordt in de bouw, als gevolg van het slechte weer. Vorst, wind of neerslag kunnen er allemaal voor zorgen dat een werf stil komt te liggen. Maar wanneer kan een aannemer beroep doen op weerverlet, en word je vergoed voor de vertraging die de bouw van je woning heeft opgelopen als gevolg van weerverlet?

KMI legt officiële weerverletdagen vast

Als aannemer kan je niet zomaar weerverletdagen verzinnen. Het KMI legt de weerverletdagen officieel vast, en ze worden opgemaakt in lijsten van de syndicale kamer van de bouwsector. Het KMI heeft enkele basiscriteria vastgelegd, op basis waarvan ze beslissen of er sprake is van weerverlet of niet. Er is sprake van weerverlet als:
  • De temperatuur om 7 uur ’s ochtends 0 °C bedraagt of kouder.
  • Er minimaal 4 uurvakken met neerslag zijn voorspelt overdag.
  • De neergslag die valt meer dan 5 mm per vierkante meter per etmaal bedraagt.
  • Er rukwinden van 70 km/uur of meer zijn voorspeld.

Uiteraard betekent een weerverletdag niet automatisch dat er ook niet gewerkt wordt. Als er alleen binnen gewerkt moet worden, dan kan er immers ook bij regen gewerkt worden, en als er niet in de hoogte moet worden gewerkt maakt de wind niet veel uit.

Wordt je vergoed voor weerverlet dagen?

Als de bouw van je woning of appartement vertraging oploopt als gevolg van weerverletdagen, dan word je daar in principe niet voor vergoed. Toch zorgen de weerverletdagen vaak voor discussie, want er is geen eenduidige wetgeving over deze kwestie. Het KMI bepaalt dan wel de officiële weerverletdagen, maar deze zijn niet aangepast aan lokale weersomstandigheden en aan de toestand van de werf. Een klein voorbeeld: als het buiten vriest, maar er moet alleen binnen gewerkt worden, kan de aannemer de werf dan stil leggen wegens weerverlet? Dit is natuurlijk voor discussie vatbaar. Als je het gevoel hebt dat de aannemer te vaak en onterecht weerverlet inroept om de werf stil te leggen, dan kan je dus een vergoeding eisen. Wees je er wel van bewust dat het gebrek aan een eenduidige wetgeving de discussie een stuk moeilijker maakt. Voorkomen is beter dan genezen, maak van te voren dus duidelijke afspraken met de aannemer en met de architect betreffende de weerverletdagen.