Vastgoed

Wat je kunt leren van wonen op zijn Hollands

De Nederlanders zijn erin geslaagd om de lintbebouwing – die wij in Vlaanderen zo goed kennen – uit hun landschap te weren. Door enkel huizen te bouwen in de dorps- en stadskernen, bijvoorbeeld. Maar wat kunnen we nog meer leren van de Nederlandse woonstijl?

Klein wonen is geen schande
In tijden waarin bouwgrond duur en schaars is en kleiner wonen steeds belangrijker wordt, loont het om een voorbeeld te nemen aan de Nederlanders. De gemiddelde Nederlander woont namelijk in wat hij een doorzonwoning noemt: een rijwoning, aan beide kanten omgeven door andere huizen. De woonkamer loopt over de hele diepte van het huis door en er zijn zowel vooraan als achteraan grote ramen. Knus en gezellig wonen in een naar Vlaamse maatstaven eerder kleine woning: daar is dus helemaal niets mis mee. Integendeel.

Je woning hoeft niet per se uniek te zijn

Iets anders wat de woningen in Nederland vaak kenmerkt, is het feit dat de ene woning er precies hetzelfde uitziet als de rest van de woningen in dezelfde straat. Een groot verschil met de Belgische hang naar uniciteit, die maakt dat er op tal van steenwegen een ware kakofonie van woningstijlen heerst. Om nog maar van onze koterijen te zwijgen …

Lichtinval bepaalt de sfeer in huis

Ben je al eens in zo’n Nederlandse doorzonwoning te gast geweest? Dan weet je ongetwijfeld hoe belangrijk lichtinval is voor de sfeer in zo’n smalle en kleine woning. Daarom is er doorgaans zowel aan de straatkant als aan de tuinkant een groot raam voorzien – uiteraard niet afgeschermd door rolluiken, maar door gordijnen. Die meestal ook gewoon opengeschoven blijven, zelfs ’s avonds. Gezellig!

Hou het eenvoudig

In België vervallen we nogal snel in clichés wanneer het gaat over woonstijlen. De hoeve- en pastoriestijl zijn niet meer weg te denken uit ons landschap. Ook de hypermoderne, soms zelfs industriële stijl duikt daarnaast regelmatig op. En iedereen geeft er dan ook nog eens zijn eigen interpretatie aan. In Nederland houdt men het wat eenvoudiger en vooral eenduidiger. Geen oprijlaan die langer is dan die van je buur, geen plat dak naast een puntdak, geen voorgevel in rode baksteen naast een voorgevel in zwarte baksteen, …