LED’s worden niet warm
Door de speciale technologie in LED lampjes wordt de meeste energie omgezet in licht, en niet in warmte, zoals bij een gloeilamp het geval is. Dit is een grote plus, want het maakt dat LED verlichting ontzettend veelzijdig is. Je hoeft bij de plaatsing van LED spots dus niet uit te kijken of deze niet te dicht op ontvlambare materialen zit, en ook in de buurt van stoffen en planten (denk aan de kerstboom!) zijn LED lampjes helemaal veilig.LED lampjes zijn dimbaar
LED verlichting kan op verschillende sterktes branden en prima in dimbare lampen gebruikt worden. Niet alle LED lampjes zijn automatisch dimbaar, dus ga je een LED spot kopen let er dan op dat deze wel de dimfunctie heeft.Ook komt LED verlichting in verschillende kleuren, waarbij je voor warme tonen kunt gaan voor sfeer in huis, en voor heldere tonen wanneer je scherper licht nodig hebt (om te lezen, te werken, of te koken bijvoorbeeld). Tot slot is LED verlichting zeer goed op een bepaalde plek te richten, en met strategische geplaatste LED spots heb je dus weinig lichtvervuiling.
LED lampjes gaan gelijk aan
Wanneer je een LED lamp aan schakelt, dan is er geen enkele vertraging. Dit is fijn wanneer je LED lampjes inzet in de gang, voor verlichting van de trap ‘s nachts, of bij een bewegingssensor in de tuin of bij de voordeur. Er is gelijk licht, precies wat je wilt wanneer de schakelaar aangaat.LED verlichting houdt insecten weg
Dit is ook een fijne eigenschap van LED lampjes. Waar de UV-straling in gloeilampen of halogeen verlichting insecten juist aantrekt, geeft LED verlichting vrijwel geen UV-straling af. Sterker nog, LED licht weert de kleine vliegjes en mugjes juist. Ideaal dus om LED lampen in te zetten in de tuin, en ook in de keuken, waar er fruitvliegjes mee worden weggehouden bij je fruitschaal. Door het gebrek aan UV-straling zal het fruit bovendien minder snel rijpen en ook langer zijn voedingswaarde behouden.Watt - hoe zit dat?
LED verlichting komt in verschillende sterktes, maar je zult deze niet altijd in Watt uitgedrukt zien. Bij LED zie je vaker een lumen waarde, die aangeeft hoeveel lichtopbrengst een object geeft. Watt duidt juist weer aan hoeveel energie iets verbruikt, want bij een zuinig LED lampje natuurlijk een heel vertekend beeld geeft!Een gloeilamp met 50W is ongeveer te vergelijken met een LED lamp met 400 lumen, bij 100W is dit ongeveer 900 lumen. Even omschakelen dus, maar als je eenmaal weet waar je naar op zoek bent, heb je de LED met de juiste lumen waarde zo gevonden.