Tuinaanleg en onderhoud

Wat komt er allemaal kijken bij een tuinverbouwing?

Wat komt er allemaal kijken bij een tuinverbouwing?
Iedereen houdt van een mooie tuin. Maar hoe dat ingevuld wordt, is voor iedereen anders. Waar de ene graag een moestuin heeft, wil de ander een tuin waar de kinderen in kunnen spelen en nog iemand anders heeft misschien liever een tuin waar men tot rust kan komen. De droomtuin kan dan wel voor iedereen anders zijn, dromen doen we allemaal. Maar als je toe bent aan een nieuwe tuin, hoe begin je er dan aan? Daar proberen we in dit artikel meer duidelijkheid over te scheppen.

Voorbereiding

Alles staat of valt met een goede voorbereiding. Het is leuk om de plannen te maken voor de nieuwe tuin. Denk daarbij aan de planten, de zithoekjes, de speelhoekjes voor de kinderen en eventueel een zwemvijver of zwembad. Vergeet ook niet om vooraf al eens na te denken over verlichting, beregening, wateropvang, enz. Vooral de zaken waar extra leidingen voor getrokken moeten worden, kan je best goed op voorhand inplannen. Het zou jammer zijn om al snel te moeten gaan graven in een nieuw aangelegde tuin, omdat er nog elektriciteit naar het tuinhuis gelegd moet worden. In alle voorbereidingen dien je ook rekening te houden met de afbraak van de oude tuin. Denk vooraf goed na wat er allemaal op je af zal komen, hoeveel werk het is en wat de kosten zullen zijn. Wat het budget betreft, moet je niet enkel de nieuwe materialen rekenen, maar ook het afvoeren van de oude planten, schuttingen en eventueel grond. Denk vooraf ook na of het nuttig kan zijn om een container te huren. Ook zwaar materiaal zoals een kleine bulldozer e.d. kan je bijvoorbeeld ook gaan huren. Zorg dat ook daarvoor ruimte is in het budget. Als je een goed overzicht gemaakt hebt, kan je overwegen om een persoonlijke lening aan te vragen. Zo kan je toch net iets meer verwezenlijken.

Opruimen oude tuin

Het opruimen van de oude tuin is wellicht de zwaarste klus. De oude beplantingen worden verwijderd, eventueel worden schuttingen of hagen weggehaald om plaats te ruimen voor een nieuwe moderne scheiding. Het makkelijkste is toch om een container te huren. De tijd die je bespaart om met kleine hoeveelheden afval telkens zelf naar het containerpark te moeten rijden, kan je best gebruiken om door te werken. Zo blijft de hinder van de werken in de tuin zo beperkt mogelijk. Om grondwerken te doen, kan je ook nog materiaal huren of je kan het uitbesteden. Er bestaan best wat gespecialiseerde firma's die de grondwerken in een minimum aan tijd kunnen afwerken. Dan kan je je zelf focussen op het leuke gedeelte, namelijk het aanplanten van de nieuwe tuin.

Wat komt er allemaal kijken bij een tuinverbouwing?

Nieuwe tuin aanplanten

Als de grondwerken klaar zijn, kan gestart worden met het leuke gedeelte, namelijk het aanleggen van de nieuwe tuin. Trek eerst de nodige leidingen voor elektriciteit en water indien nodig en plaats de nieuwe schuttingen. Tenzij er nog heel grote zaken in de tuin aangebracht moeten worden, dan kan je de schuttingen beter later plaatsen. Denk zeker ook eens na over welke planten best gekozen kunnen worden. Met het grote verschil tussen lange natte en droge periodes dat we tegenwoordig kennen, kan het geen kwaad om voor een watervriendelijke tuin te kiezen. Het aanleggen van een wadi kan daar zeker bij helpen. Denk ook aan planten met voldoende bloemen, zodat de vlinders en de bijtjes ook goed kunnen gedijen. Als je houdt van luxe, kan een zwembad of -vijver een heel mooie aanvulling zijn van de tuin.

Genieten

Als alle werken achter de rug zijn, kan je beginnen genieten. Als je de mogelijkheid hebt om de tuin mooi te laten aansluiten om de woonruimte van het huis, is dat zeker nog een meerwaarde. Dan kan je zelfs op dagen dat het weer tegenvalt toch nog genieten van de tuin, telkens je naar buiten kijkt.