De gemiddelde prijs voor een gewoon woonhuis schommelde het voorbije half jaar in ons land rond 195.000 euro, nagenoeg eenzelfde bedrag als in dezelfde periode een jaar eerder. Wie een budget van 250.000 euro heeft, kan anno 2014 dan ook al een behoorlijk kwalitatieve woning vinden. Al zal er voor die prijs altijd wel ergens op ingeboet moeten worden, hetzij op ligging, hetzij op oppervlakte of afwerkingsgraad. Om een voorbeeld te geven: een goed gelegen woning met een prijskaartje van 250.000 euro moet vaak nog wat “opgefrist” worden, net zoals een instapklare woning meer dan eens aan woonoppervlakte moet inboeten. Door de band genomen staan prijs en kwaliteit echter in verhouding, zeker als je met de landen rondom vergelijkt.
Dat alles blijkt alvast uit het internationale onderzoek van Century 21 Benelux. Kijken we naar de praktijk in ons land, dan vind je in Mechelen voor 250.000 euro een mooi gerenoveerd rijhuis van 141m2 in de rand van de stad. Naar Belgische maatstaven eerder “compact” dan groot, maar wel instapklaar en zeer centraal gelegen in Vlaanderen. In Leuven een vergelijkbare situatie: voor eenzelfde prijs vind je er een eengezinswoning van 150 m2, nog te renoveren maar wel openstaand.
Aan de andere kant van de taalgrens mag je voor 250.000 euro vaak nog op iets meer rekenen. Zeker als je dieper Wallonië intrekt. In de buurt van Jodoigne, op de taalgrens met Vlaanderen, vind je een mooi afgewerkte gezinswoning met garage, ruime tuin, vijver, zwembad, en zelfs met zonnepanelen. In Dinant koop je voor die prijs een charmante stadswoonst met een oppervlakte van 366 m2 en ruime mogelijkheden wat bv. het uitbaten van een B&B betreft. Of nog: een charmante villa van 186 m2, met 5 slaapkamers en zicht op weidelandschap.
Studio van 30m2 in Londen
In vergelijking met ons land moeten kopers in de landen rondom ons het voor dezelfde prijs vaak met minder stellen. En dat geldt zeker als je de meer stedelijke regio’s onder de loep neemt. In Ormesson Sur Marne, vlakbij Parijs, krijg je zo voor 250.000 euro een openstaande woning van 56 m2, twee slaapkamers, en nog te renoveren. Voor hetzelfde bedrag vind je in Londen een studio van 30m2 en in Liverpool een oude, halfopen bebouwing van 100 m2 met drie slaapkamers.Kijken we iets verder, dan krijgen we een heel uiteenlopend beeld. In Peking heb je voor 250.000 euro een studio van 40 m2, klein maar wel met hotelservice. In Mexico vind je daarvoor dan weer een ruime woning van 250 m2 met 3 slaapkamers, residentieel gelegen, incluis 3 garages en een tuin van 220 m2. Een stad als Praag biedt op haar beurt een gezinswoning van 154 m2, 5 slaapkamers en een privé meer.
Correcte prijs/kwaliteitsverhouding
Het onderzoek bewijst volgens Geoffroy de Wilde, de topman van CENTURY 21 Benelux, dat de Belg bij de aankoop van een woning nog altijd waar voor zijn geld krijgt. “Wereldwijd bekeken zijn we daarin niet uniek, maar in onze contreien begint het toch uitzonderlijk te worden”, stelt de Wilde. “Willen we die correcte prijs/kwaliteitsverhouding behouden, dan is het van uitermate belang dat de overheid blijft inzetten op eigendomsverwerving. De Belg koopt tenslotte nog altijd een woning als een lange termijninvestering, en niet zozeer als een vorm van speculatie. En dat vertaalt zich tot nu toe nog steeds in een kwalitatief aanbod op de koopmarkt, zowel qua materiaal als qua oppervlakte.”Als we in België klagen over de vastgoedmarkt, dan is dat volgens de topman van Century 21 Benelux niet omdat we geen waar voor ons geld krijgen, maar omwille van de hoge druk op het moment van aankoop. “De kredietvoorwaarden zijn strenger, de eigen inbreng wordt almaar belangrijker en daarbovenop komt dan ook nog het feit dat we de hoogste registratierechten van Europa moeten ophoesten. Een woning verwerven is geen evidentie meer. We kunnen dan ook niet anders dan de overheden in dit land oproepen om de nodige maatregelen te durven nemen. Te beginnen met een verlaging van de registratierechten.”