Nieuwbouw

Wat kost nieuwbouw per m2?

Een eigen huis bouwen is nog altijd de droom van heel wat Belgen. Maar wat kost nieuwbouw nu precies per vierkante meter? Vooraleer je begint met een nieuwbouwproject moet je een budget opstellen. Het is cruciaal om een realistische inschatting van de kosten te maken. Helaas onderschatten nog altijd veel mensen de kosten die bij nieuwbouw komen kijken. Ook is het verstandig om een marge voor onvoorziene kosten in je budget in te calculeren. Pas als je zeker weet wat je financieel aankunt, kun je van start gaan met je nieuwbouwproject.

De bouwgrond

De eerste kost die je maakt bij nieuwbouw is de aankoop van een perceel bouwgrond. De gemiddelde prijzen voor bouwgrond bedroegen in 2014:
  • 178,12 euro per m2 in Vlaanderen
  • 622,09 euro per m2 in Brussel
  • 50,54 euro per m2 in Wallonië

Hou er wel rekening mee dat de prijzen sterk kunnen verschillen van gemeente tot gemeente. Ook zijn nog tal van bijkomende kosten verbonden aan de aankoop van een perceel bouwgrond:
  • Registratierechten: 10 % van de aankoopprijs in Vlaanderen; 12,5 % in Brussel en Wallonië.
  • Het ereloon van de notaris: dit wordt berekend als percentage op de aankoopprijs. Voor een bouwgrond van 100.000 euro betaal je zo ongeveer 1.600 euro.
  • Aktekosten, kredietkosten en verzekeringspremies: reken op minstens 1.000 euro.

De prijs van de nieuwbouwwoning per m2

Woningprijzen verschillen heel sterk. Factoren die daarbij een belangrijke rol spelen zijn onder meer:
  • De grootte van de woning
  • De gewenste graad van afwerking
  • De gebruikte materialen
  • Domotica en andere technologieën

Wil je de kosten van je woning drukken, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om bepaalde werken zelf uit te voeren. In principe moet het mogelijk zijn om voor 100.000 euro een eenvoudige nieuwbouwwoning te zetten. Daar moet je wel nog 21% btw bijtellen en het ereloon van je architect. Reken voor je woning in totaal op minimum 1.200 euro per m2.

‘Onzichtbare’ kosten

Naast de bouwgrond en de woning zelf zijn er nog een aantal kosten waarmee je rekening moet houden. Zo moet je een EPB-studie laten uitvoeren vooraleer je met de bouwwerken van start kunt gaan. Ook moet je zorgen voor grondsanering en een stabiliteitsstudie. Hier betaal je in totaal zo’n 2.000 euro voor (als er geen onregelmatigheden voorkomen).

Ten slotte moet je nog rekening houden met de kosten voor een veiligheidscoördinator op je bouwwerf (ongeveer 1.500 euro inclusief btw) en voor de aansluiting op nutsvoorzieningen zoals water, elektriciteit en gas (2.500 à 5.000 euro).