Nieuwbouw

Wat kun je doen als je bouwvergunning is afgekeurd?

Keurt je stad of gemeente je bouwvergunning af? Dan heb je nog vijftig procent kans dat de provincie je bouwvergunning tóch goedkeurt. Als je een bouwvergunning nodig hebt, klop je daarvoor aan bij de gemeente. Die kan een vergunning leveren of je aanvraag weigeren. Wanneer je aanvraag op een muur botst, kun je die beslissing aanvechten bij de provincie. En dat doen almaar meer mensen. Bijna een derde van de geweigerde dossiers komt bij de Vlaamse provinciebesturen terecht.

Provincies keuren aanvragen alsnog goed

Wie zijn bouwplannen in het water ziet vallen door z’n stad of gemeente, kan maar beter in beroep gaan bij de provincie. Dat blijkt uit cijfers van het vergunningenregister, die Vlaams parlementslid Bart Nevens (N-VA) opvroeg bij minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). De provincies keuren de helft van de geweigerde bouwaanvragen toch goed, een opvallend hoog cijfer. Koplopers in de periode 2010-2014 waren de provincies Antwerpen (58 procent) en Oost-Vlaanderen (55 procent).

Kritiek

Provincies noch gemeenten kunnen hiervoor een duidelijke reden aanduiden. De steden en gemeenten wijzen er wel op dat dit vreemde manoeuvre van de provincies het moeilijker maakt om een consequent ruimtelijk beleid te voeren. Aldus Vlaams parlementslid Nevens: “Probeer als gemeentebestuur maar eens het landelijke karakter van de gemeente te vrijwaren of in te gaan tegen projectontwikkelaars. Sommige aanvragers geven ons de indruk dat het al op voorhand beslist is dat ze hun vergunning zullen krijgen.”

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) stelde minister Schauvliege eerder al voor om de provinciebesturen enkel nog te laten tussenkomen bij juridische fouten. Dat de provincies hierin nu ook inhoudelijke beslissingen nemen, is niet correct, aldus de VVSG.