Woonleningen

Wat zijn de opties om een verbouwing te financieren?

Wat zijn de opties om een verbouwing te financieren?
Wil je meer ruimte of je huis aanpassen aan je persoonlijke wensen door bijvoorbeeld een nieuwe badkamer of keuken te (laten) plaatsen? Dat kan met een verbouwing. Je kunt jouw verbouwing op verschillende manieren financieren. Wij hebben de risico's en kosten van verschillende financieringsvormen voor de verbouwing voor je op een rijtje gezet.

Verbouwing financieren met spaargeld

Het is vaak het voordeligst om je verbouwing te financieren met spaargeld. Je hoeft namelijk geen rente te betalen omdat je een bepaald bedrag moet lenen van de bank. Als je meer dan €30.360 op de bank hebt staan wordt het nog interessanter om zelf je verbouwing te financieren. Je betaalt namelijk belasting over het bedrag hoger dan €30.360. Het gaat hierbij om vermogen, dus een optelsom van je spaargeld en beleggingen. Het belastingpercentage bedroeg in 2020 tussen de 0,54 en 1,60 procent. Voordat je jouw spaargeld gaat gebruiken, wil je wel eerst weten wat de verbouwing gaat kosten. Vraag verschillende offertes op om een goed beeld te krijgen en tel hier minstens 5 procent bij op aan onvoorziene kosten.

Tweede hypotheek afsluiten

Een tweede hypotheek sluit je doorgaans af bij je huidige hypotheekverstrekker. Als je de tweede hypotheek ergens anders af wilt sluiten wil de nieuwe hypotheekverstrekker over het algemeen dat je ook de lopende hypotheek daar onderbrengt. Dit hoeft niet altijd financieel voordelig te zijn en hangt onder andere af van de kosten en de rente. Op het moment dat je een aanvraag indient voor een tweede hypotheek, wordt er opnieuw gekeken naar het inkomen en de huidige marktwaarde van de woning. In het geval van een verbouwing gaat het om de waarde van de woning voor- en na het verbouwen. Het valt aan te raden om contact op te nemen met de hypotheekadviseur om de mogelijkheden te bespreken. Er zijn verschillende kosten verbonden aan het

afsluiten van een tweede hypotheek, zoals advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten, notariskosten en eventueel kosten voor het aanvragen van Nationale Hypotheek Garantie.

Persoonlijke lening afsluiten

Een laatste praktische oplossing is het afsluiten van een lening of een doorlopend krediet. Door een online vergelijker in te vullen vind je eenvoudig een passende oplossing voor jouw situatie. Leningen kun je namelijk bij vele aanbieders afsluiten, tegen verschillende voorwaarden en rentepercentages. Door te vergelijken kun je dus flink wat geld besparen op bijvoorbeeld de rente. Het prettige van deze vorm van financiering is dat deze, in tegenstelling tot een tweede hypotheek, een stuk eenvoudiger af te sluiten is en je te maken krijgt met minder bijkomende kosten. Wel betaal je doorgaans een stuk meer rente, zeker nu de huidige hypotheekrente historisch laag is. Ook heb geen recht op hypotheekrenteaftrek als je een andere vorm van lening aangaat voor het financieren van je verbouwing.