Isolatie

Wat zijn sandwichpanelen en waarom zijn ze zo populair?

Wat zijn sandwichpanelen en waarom zijn ze zo populair?
Sandwichpanelen zijn composietconstructies bestaande uit isolatie tussen twee metalen of houten platen. Dit is niet alleen het ideale bouwelement voor de meeste prefabwoningen, maar is ook zeer geschikt voor tal van industriële toepassingen. Sandwichpanelen combineren paneelbouw met thermische isolatie en verminderen de kosten van bouwprojecten aanzienlijk. In dit artikel beschrijven we enkele belangrijke eigenschappen van sandwichpanelen.

Wat zijn sandwichpanelen precies?

Sandwichpanelen zijn samengestelde constructies van twee materialen. Een materiaal is ingeklemd tussen twee soortgelijke materialen. De meeste sandwichpanelen bestaan uit een isolatielaag tussen twee metalen platen of behandeld hout. De binnenkern biedt structurele steun aan het paneel en dient tevens als isolatie. Dit is een kostenbesparende methode voor verscheidene bouwprojecten en wordt soms gebruikt als een veelzijdig onderdeel van een bouwpakket voor een prefab huis.

Waarvoor kunnen ze worden gebruikt?

Sandwichpanelen en SAB producten kunnen worden gebruikt voor de snelle bouw van woningen, commerciële en industriële gebouwen, koelkamers waar een hoge efficiëntie vereist is, ruimteverdelers en gevels in plaats van steenwerk. Ze kunnen ook worden gebruikt voor daken en plafonds.

De vele soorten isolatiekernen

De kern van sandwichpanelen kan bestaan uit verschillende isolatiematerialen, zoals polyurethaan, glaswol, steenwol of polystyreen. Een van de bekende isolatiematerialen voor sandwichpanelen zijn EPS, wat staat voor Expanded Polyester Panel. Dit materiaal bestaat uit polyester en het merendeel lucht, een uitstekende manier om een hoge isolatiewaarde te creëren. Bovendien is EPS brand-, hitte- en koudebestendig, waardoor het ideaal is voor de isolatie van sandwichpanelen tussen aluminiumplaten.

Dit soort sandwichpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en dichtheden. Over het algemeen geldt, hoe dikker en dichter het sandwichpaneel, hoe lager de warmtegeleiding en hoe beter de isolatie.

Thermische weerstand

Thermische weerstand is het vermogen van een materiaal om de overdracht van warmte van het ene punt naar het andere te weerstaan. Sandwichpanelen staat bekend om een hoge thermische weerstand, wat betekent dat zij de energie-efficiëntie van gebouwen kunnen verhogen.

Geluidsisolatie

Sandwichpanelen hebben bovendien fantastische geluidsisolerende eigenschappen. Als een gebouw bijvoorbeeld op een lawaaierige locatie staat, kunnen sandwichpanelen een hoge geluidsisolatiewaarde bieden.

Duurzaamheid

Sandwichpanelen zijn enorm sterk. Ze zijn bestand tegen zware weersomstandigheden zoals wind, regen, sneeuw en hagel. Ze kunnen zware lasten dragen en zijn brandwerend. Sandwichpanelen hebben een lange levensduur en gaan minimaal 30 á 40 jaar mee. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de keuze van het type paneel, de fabricage, het vervoer, de opslag en de aanpassing van de installatie de duurzaamheid van de panelen kunnen aantasten.