Is een regenwaterput verplicht?
Bij een nieuwbouw of een grondige renovatie is een regenwaterput installeren in sommige gevallen verplicht:- Bij een nieuwbouw of een renovatie van gebouwen met een horizontale dakoppervlakte die groter is dan 75 m²
- Wanneer de dakoppervlakte van een gebouw wordt uitgebreid met meer dan 50 m².
Provincies en gemeentes kunnen echter strengere regels opleggen, dus je informeert best even bij je gemeente welke regels er van toepassing zijn.
Hoe wordt een regenwaterput geïnstalleerd?
De kwaliteit van het water is een heel belangrijk aandachtspunt. De regenwaterput wordt meestal geïnstalleerd in de kelder of onder de grond, samen met een filter en een tweede watercircuit dat het water in huis verspreidt. Belangrijk is dat er markering wordt aangebracht op de leidingen van dit tweede circuit, zodat het duidelijk is dat dit geen drinkwater is. Het materiaal van de pomp, de types filters en waarvoor de regenwaterput wordt gebruikt, is allemaal afhankelijk van de omstandigheden.Waarvoor wordt het regenwater gebruikt?
Gerecupereerd regenwater kan natuurlijk niet overal in huis gebruikt worden, het is immers niet zo schoon als het drinkwater in huis. Regenwater wordt vooral gebruikt voor buitenkraantjes, om het toilet mee door te spoelen en voor de wasmachine. Regenwater is niet geschikt voor persoonlijke hygiëne of om mee te koken.Ondanks het beperkte gebruik, kan je toch behoorlijk wat water besparen met een regenwaterput. Per persoon gaat gemiddeld 27 procent van het dagelijks waterverbruik naar de wc, en 15 procent naar de was. Reken daar nog een kleine 8 procent bij voor schoonmaak en voor waterverbruik buiten, en je komt op een totaal van 50 procent aan water dat je kan besparen. Met een regenwaterput bespaar je dus behoorlijk wat water en dat zie je natuurlijk ook op je waterfactuur.
Lees ook: Regenwaterput: de perfecte remedie tegen uw lekkende geldkraan