Duurzaam Bouwen

Water geen grotere vijand van houtskelet dan van andere bouwmethodes

Water geen grotere vijand van houtskelet dan van andere bouwmethodes
Foto: © Ecohuis
Houtskeletbouw is een van de snelst groeiende bouwmethodes van de afgelopen decennia, vooral dankzij de duurzaamheid en snelle bouwtijd. Toch bestaan er nog altijd twijfels, met name over hoe vocht wordt beheerd in een houtskeletconstructie.

"Het idee dat hout inherent vatbaar is voor schimmel en rot, heeft zijn wortels diep in de bouwgeschiedenis. Die bezorgdheid is niet nodig als je opteert voor een dampopen wandopbouw, want hout is van nature een ademend materiaal.", aldus houtbouwer Ecohuis.


Houtskeletbouw is een droge en snelle bouwmethode, waardoor de constructie maar kortstondig in contact komt met een beperkte hoeveelheid vocht. Toch is het essentieel dat dit vocht altijd de mogelijkheid heeft om op natuurlijke wijze naar buiten te migreren. De sleutel hiervoor ligt in een goed doordachte dampopen opbouw.

Zelfs na de bouwfase blijft het beheersen van de vochthuishouding essentieel. Door een luchtdicht dampscherm te combineren met een leidingspouw, blijft de warme lucht zoveel mogelijk binnen de woning. Dit voorkomt dat condens ontstaat wanneer warme lucht in aanraking komt met koude oppervlakken. Het resterende vocht in het hout wordt via de dampopen constructie naar buiten afgevoerd, waardoor vochtproblemen effectief worden vermeden.

Een dampopen wandopbouw zorgt ervoor dat vochtige lucht uit de constructie kan ontsnappen en tegelijkertijd droog blijft door blootstelling aan frisse lucht. Dit proces voorkomt schimmelvorming en houtrot. Daarnaast verhoogt een goed ontworpen en goed geventileerd dampopen systeem niet alleen de duurzaamheid van de houtskeletstructuur, maar draagt het ook bij aan een gezond en comfortabel binnenklimaat in de woning.

In feite kun je de vooroordelen zelfs omkeren. Traditionele bouwmethoden, zoals het gebruik van bakstenen en beton, hebben juist de neiging om vocht vast te houden en soms zelfs op te sluiten. Dit kan leiden tot verborgen problemen. Wanneer vochtkeringen in bakstenen of betonnen woningen niet correct worden geplaatst, kan het vocht de muren binnendringen en ervoor zorgen dat het pleisterwerk van de muren valt.

Kortom, een correcte uitvoering is cruciaal bij elke bouwmethode, niet alleen bij houtskeletbouw. Het is van groot belang dat alles volgens de juiste bouwprincipes wordt uitgevoerd.

Laat de vooroordelen over vocht in houtskeletbouw dus achter je en focus op de voordelen van een zorgvuldig ontworpen dampopen systeem. Dit is niet alleen essentieel voor de duurzaamheid en gezondheid van de constructie, maar ook voor de kwaliteit van je woon- en werkomgeving in de toekomst.

Meer interessante artikelen over Houtbouw lees je in ons Dossier Houtbouw of op het Houtconnect platform.