Volgens Ir.-arch. Julie Alboort, consulent Waterbewust Bouwen bij NAV, staat Vlaanderen voor verschillende maatschappelijke uitdagingen met betrekking tot water. “Door de klimaatverandering en de toenemende verharde oppervlakte in Vlaanderen nemen overstromingsrisico’s toe. Bovendien wordt drinkwater schaars. Dit brengt ook uitdagingen met zich mee voor de bouwsector”, aldus Alboort.
‘Geen noodzakelijk kwaad’
De waterproblematiek leeft sterk onder de architecten. NAV ontvangt veel vragen over de toepassing van de nieuwe gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater en de technische implementatie van infiltratiesystemen in bouwprojecten. Binnen het project probeert de consulent waterbewust bouwen meer duidelijkheid te scheppen, onder andere door stelselmatig referentieprojecten te bespreken vanuit het standpunt van de architect. Ook waterrobuust bouwen is voor architecten nieuwe materie. In 2014 bracht NAV daarom de pocket Waterrobuust Bouwen uit, waarin goede praktijkvoorbeelden zijn opgenomen.“Waterbeheersing dient niet benaderd te worden als een ‘noodzakelijk kwaad’, maar als een randvoorwaarde of zelfs uitgangspunt in het ontwerp”, aldus Julie Alboort. Voor architecten is het belangrijk van bij het begin rekening te houden met de mogelijke impact van een project op het watersysteem. “We mogen de waterproblematiek niet uit de weg gaan, maar moeten op zoek gaan naar een creatieve manier om ruimte te geven aan water. Op die manier worden architecten uitgedaagd een efficiënt en duurzaam waterbeheer te integreren in hun ontwerp”, concludeert de consulent waterbewust bouwen.
Kwetsbaar voor overstromingen
In het Vlaams Adaptatieplan (VAP) staan meer dan 70 maatregelen opgelijst waarmee Vlaanderen zich wil voorbereiden op en weerbaar wil maken tegen klimaatverandering. De wetenschappelijke voorspelling is dat we gaan te maken krijgen met een temperatuurstijging, drogere zomers (met felle buien), nattere winters en een stijging van de zeespiegel. Bovendien is Vlaanderen erg kwetsbaar voor wateroverlast door de dichte bebouwing en de vele gebouwen in overstroombare gebieden.Het project ‘Consulent Waterbewust Bouwen’ is, met steun van de Vlaamse Overheid, al aan haar tweede jaargang toe. Het project ondersteunt architecten via een helpdesk, informatieverspreiding en de organisatie van infosessies, cursussen en congressen. Daarnaast worden ook hulpmiddelen voor de sector ontwikkeld zoals rekenvoorbeelden en tools.
Lezingen en tools
- NAV-consulent Julie Alboort houdt drie lezingen rond het thema water. Op de lezingen wordt de infiltratiewaaier voorgesteld, dat een overzicht biedt van de verschillende technische mogelijkheden voor infiltratie op het particulier domein, en bespreekt de consulent een aantal referentievoorbeelden van infiltratieprojecten. Dit vindt plaats op:
- de Vlariodag van de Vlaamse riolerings-en afvalwaterzuiveringssector vond plaats in Antwerp Expo, afgelopen dinsdag 24 maart. www.vlario.be
- de Energie- en Klimaatdag van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG), Leuven, 07/05/2015. www.energieklimaatdag.be
- ARCH@WORK, totaalevenement voor (interieur)architecten en voorschrijvers, Kortrijk, 21/04/2015, www.architectatwork.be.
- de Vlariodag van de Vlaamse riolerings-en afvalwaterzuiveringssector vond plaats in Antwerp Expo, afgelopen dinsdag 24 maart. www.vlario.be
- NAV-leden kunnen de infiltratiewaaier bestellen vanaf 27 april via www.nav.be
- De NAV-pocket ‘Waterrobuust Bouwen’ is digitaal raadpleegbaar via: www.nav.be/pages/kdb.php?id=384
- De consulent Waterbewust Bouwen is bereikbaar op 02 212 26 99 of op julie.alboort@nav.be