Verwarming & Sanitair

Waterontharder kopen: waar moet je op letten?

Waterontharder kopen: waar moet je op letten?
In de laatste jaren zijn steeds meer mensen bezig met duurzaam leven. Naast het overstappen op een groen energiecontract en het vervangen van spaarlampen en gloeilampen met ledverlichting is het aan te raden om te kijken naar waterbesparende maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan een waterbesparende kraan, maar ook aan een speciale ontharder waardoor je minder energie verbruikt.

Zo'n waterontharder is daarnaast prettig voor de versheid van je water. De ontharder zorgt er namelijk voor dat je thuis (of op kantoor) water kunt drinken en gebruiken dat veel lekkerder is. In dit artikel vertellen we je graag meer over waterontharders en geven we je de nodige tips en tricks waar je op moet letten bij het kopen ervan. Er zijn namelijk heel wat aanbieders van waterontharders op de markt en je wil wel de juiste keuze maken.

Maar eerst: wat is een waterontharder precies?

Voordat je meer te weten komt over waar je op moet letten wanneer je een waterontharder koopt is het goed om te weten wat zo'n apparaat precies is. Een waterontharder is een apparaat dat wordt gebruikt om hard water om te zetten in zacht water. De ontharder doet dat door mineralen die verantwoordelijk zijn voor kalkaanslag, zoals magnesium en calcium, te verwijderen. In hard water is het aantal van dit soort mineralen namelijk hoog. Daardoor kun je last krijgen van verschillende problemen thuis, zoals kalkaanslag op je kranen en in je apparaten.

Daarnaast kun je last krijgen van je huid, omdat dit soort mineralen je huid uitdrogen en smaakt het water vaak minder lekker omdat er veel kalk in zit. De werking van een waterontharder is vaak als volgt: in het apparaat worden kleine harsbolletjes gebruikt die geladen zijn met natriumionen. Zodra het harde water door de waterontharder stroomt, hechten de magnesium- en calciumionen zich aan de harsbolletjes. De natriumionen worden hierbij vrijgegeven, waardoor de mineralen die zorgen voor hardheid van het water worden verwijderd. Daarna is het water direct zachter.

Dit zijn de voordelen van een waterontharder

Logischerwijs zijn er verschillende voordelen waar je van kunt profiteren wanneer je een waterontharder aanschaft en installeert. Het grootste voordeel is dat het water niet meer hard is. Daardoor is het water onder andere lekkerder om te drinken. Andere voordelen van een waterontharder aanschaffen zijn onder andere:

  • Je hebt minder last van kalkaanslag op kranen, douchekoppen, huishoudelijke apparaten en andere onderdelen in je huis waar je gebruikmaakt van het water. Dat bespaart je niet alleen veel tijd bij het schoonmaken, maar verlengt tegelijkertijd de levensduur van huishoudelijke apparaten.
  • Daarnaast profiteer je van een lagere energierekening, omdat een waterontharder kalkaanslag voorkomt. Daardoor kunnen huishoudelijke apparaten, zoals vaatwassers, boilers, wasmachines en meer veel efficiënter werken. Nu steeds meer mensen duurzamer willen leven, is dat een prettig idee. Ook voor je portemonnee scheelt dit aanzienlijk.
  • Tegelijkertijd zorgt een waterontharder ervoor dat je je apparatuur thuis minder vaak schoon hoeft te maken of te onderhouden, omdat het zachte water de apparaten minder snel aantast.
  • Ook kun je minder zeep en reinigingsmiddelen gebruiken wanneer je gebruikmaakt van een waterontharder. Dat komt omdat zacht water beter schuimt en reinigt dan hard water. Dat is in het kader van duurzaam leven ook weer een aanrader.

Kortom: een waterontharder aanschaffen kent talloze voordelen waar je direct van kunt profiteren. Deze voordelen hebben zowel te maken met de kwaliteit van water als kostenbesparing en een steentje bij kunnen dragen aan een beter milieu.

Hier kun je op letten wanneer je een waterontharder wil aanschaffen

Ben je van plan om een waterontharder voor thuis of op de zaak aan te schaffen, dan is er een aantal zaken waar je op kunt letten. Zo is het raadzaam om voordat je je aankoop voltooit, te controleren hoe de hardheid van je water is. Op basis van die informatie kun je namelijk de juiste capaciteit van de waterontharder bepalen. Dat is nodig om echt goed aan de slag te gaan met het verzachten van je water. Daarnaast zijn er verschillende soorten waterontharders beschikbaar, zoals ionenwisselaars en magnetische waterontharders. Weet wat de verschillen zijn en wat het beste matcht met jouw situatie.

Waar je ook nog naar kunt kijken, is het onderhoud van verschillende waterontharders. Sommige systemen vereisen meer onderhoud dan andere ontharders. Denk aan het bijvullen van zout of het vervangen van de filters. Daarbij is het een must om te checken hoe groot de waterontharder is en of dat past bij de ruimte in de keuken of de garage die je vrij hebt voor zo'n installatie. Sommige systemen nemen meer ruimte in dan andere, dus dat is wel handig om vooraf te weten. Het is tot slot altijd belangrijk om voor een waterontharder van hoge kwaliteit te gaan zodat je er voor langere tijd gebruik van kunt maken. Vraag bij twijfel altijd advies aan experts voor de beste match.